Miért fontos, hogy jól aludjunk

Miért fontos, hogy jól aludjunk

A megfelelő alvásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában, éppen úgy, mint az egészséges táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak. Nézzük is, hogy miben lehet segítségünkre az alvás.

A kutatások szerint az alvás nagyon sok agyi funkciót javíthat, például a koncentrációt, de kiemelkedő hatása van a másnapi teljesítményre és még a viselkedésünk alakításában is van szerepe.

Ma már köztudott tény, hogy az alváshiány elhízáshoz, súlygyarapodáshoz vezethet. Akkor is hízhatunk, ha csak keveset és nem jól alszunk, mivel bebizonyították, hogy a kialvatlanság csökkenti az erőfeszítéseinket az egészséges táplálkozás irányába, azaz, ha álmosak vagyunk, nagyobb hajlandóságot mutatunk a „bűnözésre”, már ami az étkezést illeti.

Miért fontos, hogy jól aludjunk

Ha kialusszuk magunkat, akkor a másnapi sportteljesítményünk is jobb lesz. A szervezetünk alvás közben gyógyul, ezért van az, ha eleget és mélyen alszunk, akkor másnap hatékonyabbak leszünk, javul a koncentrációnk, a teljesítményünk, a koordinációnk, de még a mentális egészségünk is sokkal jobb lesz.

A szívbetegségek egyik kockázati tényezője a magas vérnyomás. A megfelelő alvás hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, így ha rendszeresen jól pihenünk éjszaka, jobbak az esélyeink arra, hogy nem igazán kell majd magas vérnyomással számolnunk.

A megfelelő alvás és a mentális egészség között szoros kapcsolat áll fenn. Megállapították ugyanis, hogy az alváshiány, illetve a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás oka lehet a depresszió kialakulásának.

Ha jókat tudunk aludni, akkor kisebb a valószínűsége annak is, hogy gyulladás alakul ki a szervezetünkben. A gyulladásos bélbetegség akkor is kialakulhat, ha alváshiányban szenvedünk, de ez fordítva is igaz. Azok, akik valamilyen gyomor- és bélrendszeri problémától szenvednek, gyakran alváshiánnyal is küzdenek.

Miért fontos, hogy jól aludjunk

Az alvás segít a szervezet egészségének helyreállításában és regenerálódásában. Ez a megállapítás az immunrendszerre is érvényes. Minél jobban és minél többet tudunk aludni, az immunrendszer annál hatékonyabban képes megküzdeni a fertőzésekkel szemben.

Az alvás tehát létfontosságú. Sok esetben amikor valaki nem tud megfelelően mélyen vagy eleget aludni, stressz alakul ki a szervezetében, aminek következménye lehet a gyulladás – ez pedig előszobája lehet olyan krónikus betegségeknek, mint például a szívbetegségek.

Forrás: Gyógyszer Nélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek