Miért együnk brokkolit, és mi az a szulforafán?

Miért együnk brokkolit, és mi az a szulforafán?

Nagyon sokan nem kedvelik a brokkolit, pedig a világon az egyik legegészségesebb zöldségről van szó. A brokkoli igencsak gazdag forrása az antioxidánsoknak, például a C-vitaminnak és a szulforafán nevű vegyületnek.

A szulforafán tehát nem más, mint egy erős antioxidáns, egész pontosan egy fitonutriens. A szulforafán nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek!

Az emberi szervezetben kialakuló gyulladás rendkívül veszélyes lehet, hiszen számos betegség kifejlődésében játszik központi szerepet. A krónikus gyulladás az oka például a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rákos megbetegedés kialakulásának.

Miért együnk brokkolit, és mi az a szulforafán?

Ha valakinek gyulladás van a szervezetében, a legjobb, amit tehet, hogy gyulladáscsökkentő táplálékokat fogyaszt. A szulforafánban gazdag táplálékok, mint amilyen a brokkoli is, jelentősen képesek lecsökkenteni a kialakult gyulladást, és ezzel sok betegség megelőzhetővé válik, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség vagy éppen az autoimmun betegségek.

A szulforafán is egy antioxidáns, de elősegíti egy olyan vegyület termelődését a szervezetben, amely szintén erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ez az anyag nem más, mint a glutation, amely megtámogatja a máj egészségét és munkáját, hiszen elősegíti annak méregtelenítő munkáját.

Nem csak idősebb korban lehet jellemző az agy működésének zavara, illetve nem csak idősebb korunkban alakulhatnak ki kognitív zavarok. Amennyiben szeretnénk elkerülni ezeket az egészségügyi gondokat, úgy fogyasszunk szulforafán vegyületben gazdag táplálékokat, zöldségeket, mint amilyen a brokkoli is. Ez a vegyület akár még az Alzheimer-kór megelőzésében is a segítségünkre lehet. A szulforafán antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, illetve egyes kutatások a rákellenes hatásairól is beszámoltak.

A szulforafán ezeknek a hatásoknak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújthat.

A szulforafán antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a vegyület akár az olyan baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyekre nem hatnak az antibiotikumok, azaz amelyek rezisztenssé váltak. Fogyasszuk tehát rendszeresen a keresztesvirágú zöldségeket, köztük a brokkolit, mivel az nagyon egészséges.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek