Mi okoz nehézséget idősebb korban?

Mi okoz nehézséget idősebb korban?

Fiatalabb korban sokkal fürgébbek vagyunk, és sok olyan dolgot meg tudunk csinálni, ami nyugdíjasként már nehézséget okoz. Majd amikor már mi is azt tapasztaljuk, hogy itt is fáj, ott is fáj, eszünkbe jutnak a kedves szüleink és nagyszüleink, akik sokat panaszkodtak az egészségi állapotuk miatt, amelyekre mi csak fittyet hánytunk. Azt képzeltük, mi nem tapasztaljuk meg ezeket a problémákat, mert lehet, hogy megöregszünk, de velünk egész egyszerűen ezek nem történhetnek meg.

Milyen dolgok változnak meg az évek során? Mire számíthatunk, ha eljár felettünk is az idő? Miért is szükséges erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy rugalmasak maradjunk? A cikkben ezzel kapcsolatban sorolunk fel néhányat.

Amikor valamilyen új technológiai eszköz robban be a köztudatba, és még nem vagyunk azért olyan idősek, érdemes segítséget kérni a családtól, az unokáktól, hogy elsajátítsuk a használatukat, mert előbb-utóbb a digitális világban is meg kell állnunk a helyünket. Érdemes például megtanulni online befizetni a csekkeket, vagy éppen interneten keresztül időpontot kérni az orvoshoz. Nyilván egy idősebb ember ezeket az újításokat nem fogadja tárt karokkal, de meg kell próbálni elsajátítani a használatukat, hiszen ezek a lehetőségek megkönnyíthetik az életünket.

Lehet, hogy még néhány évvel korábban nem okozott gondot a lakásban való közlekedés, de a kor előrehaladtával bizony csökken a reflex, a koordinációs készség, és az egyensúllyal is gondok lehetnek. Szerencsére azonban ma már nagyon sok olyan eszköz létezik a piacon, amelyek lehetővé teszik, hogy minden gond nélkül akadálymentesítsük a lakást, és biztonságos környezetben éljük a mindennapjainkat.

Mi okoz nehézséget idősebb korban?

Amennyiben úgy érzi, hogy már bizonytalan a járása és szüksége van valamilyen támaszra, segítségre, akkor a legjobb, ha támbotot használ, legalább akkor, amikor bevásárolni megy.

Ahogy idősödünk, úgy veszítünk a rugalmasságunkból. Ez az oka annak, hogy már nem nagyon tudunk guggolni, törökülésben ülni, vagy éppen lehajolni, ha valami leesett a földre. Az izmaink egyre merevebbé válnak, az ízületeink sem olyan ruganyosak, már nem működnek olyan olajozottan, mint korábban. Viszont ha rendszeresen tornázunk, sokáig megőrizhetjük a rugalmasságunkat, és ezzel az egyensúly és a koordináció is fejlődik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek