Mi köze a hidegnek a megfázáshoz?

Mi köze a hidegnek a megfázáshoz?

Az immunvédelemért felelős sejtjeink a hidegben lelassulnak, így a kórokozók át tudják törni a védelmi vonalat és gyorsan elszaporodnak. Ráadásul többet vagyunk összezárva más, esetlegmár fertőzőképes emberekkel – így sok helyről kaphatjuk a kórokozókat.

A hideg gyengíti immunrendszerünket, ami ilyenkor egyébként sincs annyira topon, hiszen a napfény hiánya miatt a D-vitamin-szintük is alacsonyabb. Ráadásul, ha hideg levegőt lélegzünk be, akkor az orrüreget belülről borító, és a bejutó kórokozókat szó szerint kisöprögető csillószőrös hengerhám sejtjei a hőmérséklet csökkenésével veszítenekaktivitásukból. Így történhet meg, hogy nyáron ugyanaz a vírus csak az orrunkig jut el, télen pedig be tud hatolni a szervezet sejtjeibe, hogy ott elszaporodva megbetegítsen bennünket.

Gyorsabb az autóknál is!

Köhögéssel körülbelül 3000 váladékcsepp kerül a levegőbe a hangszálak alatti nyálkából, akár 80-100 km/órás sebességgel. Tüsszentéssel ennél jóval több, akár 40 000 váladékcsepp is távozhat, és ennek sebessége meghaladhatja a 160 km/órát is!Így aztán ha náthás, influenzás utazik velünk összezárva és köhög, tüsszent, akkor bizony kórokozókkal teli levegőt fogunk beszívni.

A kezünk is fertőzhet

De még akkor is megkaphatjuk valamelyik megfázást, náthát okozó vírust, ha nem voltunk egy légtérben tüsszentő, köhögő emberrel. Azzal ugyanis, hogy a beteg az összetüsszentett kezével megérint különböző tárgyakat, és otthagyta a „víruscsomagját”, máris lehetőséget adott arra, hogy amikor mi is megfogjuk ezt a tárgyat, akkor egy óvatlan mozdulattal (a szem megdörzsölésével, mosdatlan kézzel evés során) megfertőzzük magukat.

Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással segíthetjük ezt a folyamatot.A speciális tüneteket enyhíthetjük tüneti kezeléssel: fájdalom- és lázcsillapítókkal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek