Mi a veszélye a közösségi oldalaknak?

Mi a veszélye a közösségi oldalaknak?

A közösségi oldalak funkciója, hogy ismerőseinkkel kapcsolatban legyünk, lássuk életeseményeiket akár a feltöltött képek, akár a posztjaik által. A megosztásokkal érdekes témák, cikkek kerülhetnek elénk, amikre reagálunk, így egy állandó interakció áll fenn. Megmutathatjuk magunkat, gondolatainkat, érdeklődéseinket, mik foglalkoztatnak éppen. A fényképeink megosztásával bevonjuk életünkbe a többi embert, olyanokat is, akiket kevéssé ismerünk. Hasznos ez a bevonás?

Intimitás

Olyan intim pillanatokat osztunk meg több száz ismerőssel, amiket korábban csak a közelebbi barátokkal, családdal tettünk. Az intimitás jelentése bizalmasság, meghittség. Amikor az ilyen képeinket, belső érzéseinket a világhálóra töltjük, kitárulkozunk, átlépünk az intim zónából egy sokkal tágasabb térbe. Ez sérülékennyé tesz bennünket, hiszen távoli ismerőseink elismerésétől függünk. Az énképet a külvilág reakciói alakítják. A modern kor emberének nehéz dolga van, ennyi irányból kapott instant vélemény nehezen kezelhető.

Mennyi a valóság és mennyi a vágyott, kreált kép?

A szépség kultuszát éljük, nehéz ettől a hatástól függetleníteni magunkat. A nehézségeinket, mélypontjainkat gondosan elfedjük, mintha az nem lenne az élet része. Kizárólag azt tesszük publikussá, ahol boldognak látszunk, úgy tűnik a mi életünk csupa móka és kacagás. Az online tér igen szürkévé festheti az amúgy hétköznapi, kiegyensúlyozott életünket. Aki ebbe a csapdába lép, kevésbé érzi magát vonzónak, sikeresnek és minél több időt tölt valamelyik közösségi oldalon, annál nagyobb elégedetlenséget él meg.

Ha plasztikára nincs pénzünk, egy megfelelően beállított profilképpel gyűjthetünk likeokat

Egy felmérés szerint 2010. szilveszter éjjelén 750 millió kép került fel a Facebookra. Tudjuk, sokan manipulálják fotóikat, hogy a szerintük előnytelen részleteket eltakarják, megváltoztassák. Ez leginkább a nőkre jellemző. Azonban van, aki ezzel sem elégszik meg. Egy amerikai tanulmány szerint háromból két páciens azért fordul plasztikai sebészhez, hogy jobban mutasson az internetre feltöltött képeken. Ezek után mondja valaki, hogy a Facebooknak nincs formáló ereje!

Gyerek a világhálón

Európában a 9 -12 éves gyerekek 38%-a használja, aminek az énképre gyakorolt hatásán túli veszélye, hogy ennyi idősen nem tudják az adatvédelem fontosságát, és szabályait. Mivel a Facebook átrendezte a magánélet határait ezeknek a gyerekeknek a képei idegenek monitorán jelennek meg, és letölthetőek. Egy hazai kutatás szerint tízből egy gyerek kap kéretlen szexuális jellegű üzenetet idegentől.

A közösségi oldalak használata lehet hasznos, amikor érdekes információkhoz jutunk, vicces videókat látunk, ami megnevettet. De tudnunk kell határt szabni, felhasználónak lenni és nem függőnek, megvédeni magunkat és gyermekeinket.

Mi a veszélye a közösségi oldalaknak?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek