Megnyugtató megoldások szorongóknak

Megnyugtató megoldások szorongóknak

Stressz, irreális félelmek, aggodalom, szorongás – úgy tűnik, hogy ezek a XXI. század velejárói. A szintetikus szerek tartós alkalmazása csak elfedi a problémát, pszichológushoz kevesen fordulnak, sokan a patikában keresnek vény nélküli megoldást.

Megnyugtató megoldások szorongóknak

Írjon fel valami (ki)ütőset az orvos?

Nemrég jelent meg a sajtóban egy írás, miszerint Magyarország a benzodiazepineket szedők országa. Szorongás vagy stressz kínozza? Csupán egy tabletta a problémát megoldja! – gondolják sokan. Nem szükségszerűen van azonban igazuk. Ezzel a problémát csak elfedik, a megoldást elodázzák  – vélik a pszichológusok. A valós és tartós megoldást a szorongás okának a feltárása jelentené, ami pedig pszichológiai, pszichoterápiás kezelést tesz szükségessé. Átmeneti megoldásként a természetes eredetű szerek használata még mindig elfogadottabb alternatíva, mint a szintetikus hatóanyagok fogyasztása marékszám. Az idegeskedés, elhatalmasodó stressz és szorongás kezelésében – a szintetikus hatóanyagokhoz fordulás előtt – eredményes lehet diétás beavatkozásokkal vagy gyógynövényalapú szerekkel próbálkozni.

A leggyakrabban alkalmazott a macskagyökér

A macskagyökér alkalmazása nagy múltra tekint vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták a jellegzetes szagú gyógynövényt, és azóta is világszerte használják. A macskagyökeret szedő betegek rövidebb elalvási időről, nyugodtabb alvásról, kevesebb idegességgel összefüggő panaszról (pl. nyugtalan láb szindróma) számolnak be, mint a placebóval kezeltek, továbbá nem tapasztalnak másnapra átnyúló álmosító hatást. A szükséges egyszeri dózis 400-900 mg közé tehető, este, lefekvés előtt javasolt bevenni.

Megnyugtató megoldások szorongóknak

A macskagyökér-készítmények gyakran citromfűvel, komlótobozzal vagy golgotavirággal alkotott kombinációs szerekként kerülnek forgalomba. A citromfű az idegesség és a nyugtalanság kezelésében kap szerepet, a macskagyökérrel kombinálva ezekben az indikációkban különösen hatásosnak bizonyul. A golgotavirág hajtása csak viszonylag enyhe hatású, így a szép virágú növényt szinte minden esetben egyéb drogokkal (citromfű, macskagyökér, komlótoboz) kombinációban alkalmazzák.

Levendula – folyékony formában

A feszültség enyhítésében, az alvás elősegítésében egyre népszerűbb a levendula. Illóolajának aromaterápiás alkalmazása széles körben elterjedt, a fürdővízbe vagy masszázsolajba adagolt, elsősorban inhalációs úton a szervezetbe kerülő levendulaolaj nyugtató, elalvást segítő hatását több kisebb vizsgálat igazolja.

Az inhalációs beviteli módon kívül lehetséges a levendulaolaj per os alkalmazása is, és többen már próbálták is a kockacukorra csepegtetett levendulaolajat. Emellett a linaloolban és linalil-acetátban különösen gazdag levendulaolaj 80 mg-os dózisú kapszuláit néhány országban már gyógyszerként forgalmazzák. A 10 hetes adagolás eredményeként létrejövő anxiolitikus és antidepresszáns hatását vizsgálatok igazolják. A levendulaolaj belsőleges alkalmazása biztonságos és jól tolerálható, szedálás nélkül oldja a generalizált szorongást, tovább másodlagos, alvásminőséget javító hatása is köthető a per os adagolt levendulaolajhoz.

Szorongást oldó álombogyó

Megnyugtató megoldások szorongóknak

Egzotikus növények kivonatai is megjelennek a kínálatban. Ilyen az álombogyó vagy ashwagandha (Withania somnifera). A növény összetevői a szorongás oldásában is ígéretesek, mint azt állatkísérletek bizonyítják: rágcsálóknál az álombogyóval a benzodiazepinekével összemérhető hatás érhető el. Humán vonatkozásban az ashwagandha és a pszichoterápia hatásosságát vetették össze egymással, és azt találták, hogy a gyógynövénnyel kezeltek körében jelentősebb mértékben csökkent a szorongás-szint, mint a pszichoterápiában részesülőknél.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

Miért keresik a betegek a „növényi nyugtatókat”?

A növényi alapú altató és nyugtató hatású szereknek, bár enyhébb hatásúak, mint a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek, számos pozitív tulajdonságuk van:

●      Nem alakul ki velük szemben hozzászokás vagy függőség.

●      Nem befolyásolják negatívan a koncentrációs képességet, a szellemi teljesítményt.

●      Kedvező a mellékhatás spektrumuk.

 

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások