Március 17-e az alvás világnapja

Március 17-e az alvás világnapja

Ha nem alszunk eleget vagy nem alszunk jól, hamar érezhetjük a kialvatlanság negatív hatásait: az energiahiányt, az emlékezési nehézségeket, a csökkent figyelmet, a lelassult gondolkodást, az ingerlékenységet, a nappali álmosságot, de akár erősebb hangulati ingadozásokat is. Mivel az alvásunk minőségét nagyban befolyásolja a környezetünk is, ahol álomra hajtjuk fejünket, a március 17-i Alvás Világnapja alkalmából az Euronics összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket az alváshoz ideális körülmények megteremtéséhez.

2023.03.06

Az, hogy hány óra alvásra van szükségünk, az életkorunktól függően változó lehet, de 18 és 60 év között egy nemzetközi ajánlás szerint minimum 7 óra pihentető alvásra lenne szükségünk szervezetünk ideális működéséhez. Néhány egyszerű tippet betartva könnyen megteremthetjük otthon a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy ez az alvásra fordított idő valóban hasznosan teljen.

Sötét, csendes szoba

A fénynek és zajnak való kitettség nagyban megnehezítheti az elalvást és a pihentető alvást, ezért ügyeljünk arra, hogy a szoba teljesen sötét és csendes legyen egészen addig, amíg fel nem kelünk. Ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára a televíziót, ne hagyjunk égve lámpát, de ne használjunk például LED-fénnyel felszerelt, egész éjjel világító ébresztőórát sem, hiszen a fény miatt szervezetünk úgy érzékelheti, nappal van. Ha a hálószoba vagy a környezetünk adottságai nem megfelelőek, fontoljuk meg árnyékoló vagy füldugó beszerzését – azonnal érezni fogjuk a különbséget, amikor kipihentebben, frissebben ébredünk.

Március 17-e az alvás világnapja

Természetes fény nap közben

A természetes fény segít biológiai ritmusunk megfelelő működésében: a nappali fényben energikusabbak vagyunk, éjjel a sötétben pedig elálmosodunk. Ha azonban az egész napot beltérben, egy sötét helyiségben, laptopunk előtt ülve töltjük, szervezetünk könnyen összezavarodhat: nehezebben fogunk elaludni, éjjel pedig akár többször is felébredhetünk. Amellett tehát, hogy éjszakára biztosítjuk a csendes és sötét környezetet, ugyanakkora jelentőséggel bír az is, hogy nap közben megfelelő mennyiségű fény érjen minket. Borongósabb napokon erre alkalmas lehet egy természetes fényű lámpa is – a hideg fényű izzók helyett válasszunk otthonunkban meleg, természetes fényforrásokat és azok használatát csökkentsük az este közeledtével. A bioritmusunkat egy okos ébresztőlámpával is támogathatjuk: ezek az ébresztés időpontja előtt fokozatosan növelik a fényerőt, így természetesen és finoman keltenek fel.

Tiszta, hűvös levegő

Alvásunk minőségének egyik legjelentősebb befolyásoló tényezője a hálószóba hőmérséklete.  Testhőmérsékletünk alvás közben lecsökken, a túl magas beltéri hőmérséklet azonban nehezítheti ezt a természetes folyamatot, ezzel gátolva a mély alvást.  Éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy a szoba éjszakára hűvös legyen: a Nemzetközi Alvás Alapítvány ajánlása szerint az ideális beltéri hőmérséklet az alváshoz körülbelül 18 Celsius-fok. De nem csak a hőmérsékletre érdemes odafigyelnünk: a tiszta, friss levegő hozzájárul a testünk megfelelő oxigénellátásához, ezáltal a minőségi alváshoz.

Az Euronics szakértői a megfelelő minőségű alváshoz éppen ezért azt javasolják, a melegebb hónapokra szerezzünk be olyan eszközt, amivel hűthetjük északára a levegőt – ha szeretnénk elkerülni a klímafelszerelés magas költségeit, ez lehet mobilklíma, léghűtő vagy ventilátor is. Ezek használatakor fontos, hogy alvás közben kerüljük a direkt légáramot, azaz figyeljünk arra, a hűvös levegőt ne közvetlenül magunkra irányítsuk, ha szeretnénk elkerülni a megfázást. A tiszta levegőhöz pedig egy légtisztítóval járulhatunk hozzá – ezeket az eszközöket már okostelefonról is irányíthatjuk.

Óvatosan a kék fénnyel

A kijelzők által kibocsátott kék fény csökkenti az elálmosodásért felelős hormon, a melatonin termelődését, ezért sokszor halljuk, hogy lefekvés előtt 2 órával már javasolt kerülni a mobiltelefon, laptop és televízió használatát. Sok esetben azonban ez nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető. Az esti órákra éppen ezért javasolják az Euronics szakértői a mobiltelefonok és tabletek esetén az ún. komfort mód bekapcsolását, ami szoftveresen szűri ki a kék fényt a képmegjelenítéskor. Monitorból válaszhatunk az átlagosnál kisebb kékfénykibocsátású eszközt – technológia szempontjából a LED-kijelzők helyett érdemes IPS monitort választani, hiszen ezek amellett, hogy már alacsonyabb kékfénykibocsátású verziókban is elérhetők, tiszta és kontrasztos képmegjelenítésük miatt kevesebb fáradtságot okoznak a szemünknek. Televíziók esetében jó választást jelenthetnek az OLED technológiájú modellek, hiszen ezeknek a LED televízióknál kisebb a kékfénykibocsátása.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek