Mandulaműtét: mikor szükséges eltávolíttatni?

Mandulaműtét: mikor szükséges eltávolíttatni?

A mandulákat eltávolító műtétektől sokan tartanak, pedig igenis hasznosak, különösen akkor, ha eredetileg a szervezet védelmét szolgáló szervek már hosszabb ideje kellemetlenséget okoznak. De miért is kell őket kivenni és mit érdemes tudni a műtétekről? Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosának segítségével járjuk körbe a mandulaműtét legfontosabb kérdéseit.

A mandula a szájüregben található, a garatkapu része, amelynek feladata – a nyirokszervekhez hasonlóan - a szervezetet támadó kórokozók elleni immunvédelem aktivizálása. A torokmandula mellett az orrgarat mandula a garat felső szakaszán található, ezek más-más problémákat okozhatnak.

Miért kell a mandulát kivenni?

Klasszikus esetben az orrgarat mandula óvodás-kisiskolás korban éri el a működése maximumát, felnőtt korra teljesen elsorvad. Az eltávolításának oka elsősorban a felsőlégúti fertőzések által okozott duzzanata vagy a megnagyobbodása, ami a kisgyerek esetében sokszor középfülgyulladáshoz, vagy gennyesnek tűnő náthához vezethet. Ebben az esetben már nem a korábban említett védőfunkciót látja el, hanem már maga az orrmandula tartja fenn a betegséget, ezért szükséges a műtét. A torokmandula esetében a többszöri bakteriális gyulladás, vagy bizonyos vírusfertőzés által indukált megnagyobbodás vezethet el a kivételig. Ez esetben, ha nem szánjuk rá magunkat az eltávolításra, részleges vagy teljes légúti elzáródáshoz vezethet, közismertebb nevén horkolás vagy alvászavar lehet a következménye.

A felnőttkori tonsillektómia bármennyire is meglepő, de nem ritka. Sokszor a gyermekkorban elmaradt műtét húzódik el, vagy éppen akkor indulnak el a váratlan ismételt tüszős mandulagyulladások, de nem meglepő az sem, ha rögtön egy mandula körüli tályog vezet a műtéthez. Mindemellett, ha nem gyulladásról van szó, akkor a legtöbb alvássebészeti garatplasztikai műtétnek része a mandulák eltávolítása is.

Mandulaműtét: mikor szükséges eltávolíttatni?

Mikor érdemes eltávolítani?

Fontos különbséget tenni a torok és az orrgarat mandula között, hiszen amíg előbbit általában a kisiskolás vagy fiatal-felnőtt korban távolítják el, addig az orrgarat mandula már 2 éves kortól is kivehető. A torokmandula eltávolítása ideális esetben a fiatal felnőtt korig megtörténik, mert később már inkább a vírusos garatgyulladások jellemzők. Természetesen meghatározott életkorsáv nincs, vagyis a felnőttkori műtétek is gyakoriak.

A műtétek időpontját az imént leírtakon túl az is befolyásolhatja, hogy milyen más egészségügyi problémával rendelkezünk. A nyári időszakban az allergiában szenvedőknek nem ajánlják a beavatkozást, de ugyanígy a teljesen egészséges szervezetet is megterhelheti a magas hőmérséklet és a frontok alakulása a lábadozási időszakban. Éppen ezért érdemes kihasználni a hűvösebb hónapokat, hiszen a következő hetek időjárása lehetővé teszi, hogy a műtét és a gyógyulási időszak is zökkenőmentesen teljen, miközben csökken a fertőzésveszély esélye is.

Hogyan veszik ki a mandulát?

A klasszikus eljárás során a mandulát a „tokjából” eltávolítják, majd a fennálló vérzést csillapítják bipoláris égető eszközökkel. Ezzel szemben a legújabb plazmakéses technológiával egyszerre történik a vágás és a vérzés csillapítása, ez nem károsítja mélyebben a garatfali izomzatot.

A körülbelül 30 perces beavatkozás után 24 órás megfigyelés javasolt a kórházban, viszont utána már otthon is pihenhetünk, kerülve mindenféle fizikai munkát.

Hogyan készülhetünk fel a beavatkozásra?

Ahogy minden műtét, úgy ez is hatással van az immunrendszer működésére, ezért javasolt vitaminokkal – különösen C-vitaminnal –, immunrendszert erősítő kiegészítőkkel, valamint a torokhigiéniai szabályok betartásával felkészülni a beavatkozásra.

Mandulaműtét: mikor szükséges eltávolíttatni?

A műtét után

A műtét után átlagosan 10-14 napig érezhetünk fájdalmat, a harmadik hétre viszont már teljes lehet a felépülés. A fájdalmat az orvos által javasolt fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, ugyanakkor hangsúlyozni kell, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása szükséges akkor is, ha a nyelés kellemetlenséget okoz. Ha nem tartjuk be a fentieket, és keveset iszunk, a seb felülfertőződhet, belázasodhatunk, és utóvérzések is előfordulhatnak. Egyes vizsgálatok azt igazolták, hogy a méznek különös fájdalomcsillapító és sebregeneráló hatása van tonsillektómia után. Mindemellett a non-szteroid fájdalomcsillapítók hasznosak lehetnek a felépülés szakaszában.

A pihenő időszakot követően körülbelül 2 hét után már társaságba is mehetünk. Szájmaszk viselete csak akkor szükséges, ha a társaságban, ahova járunk, betegekkel vagyunk körülvéve vagy alapvetően immunhiányos betegségben szenvedünk.

A társaság kerülésén túl a táplálkozásra is jobban kell ügyelni az első 2 hétben. A szélsőséges (nagyon forró vagy túl hideg, csípős, savas) ételeket és italokat, illetve az első pár napban a tejtermékek fogyasztását is kerülni kell, ugyanakkor a kellemesen hűsítő ételeket, mint például egy tejmentes fagylaltot, ami a szövetek hűtésében segíthet, bátran fogyaszthatjuk.

A műtét miatt nem kell aggódnunk, valamennyire változik majd az érzet, amit a torokmandula eltávolítása után tapasztalunk, azonban nem változik tőle a nyelés vagy a beszéd. Nagyon ritka az, hogy a hegképződés esetleg lágyszájpad-funkcióját befolyásolja, ilyen esetben egyszerű logopédiai gyakorlatokkal az eredeti helyzet visszaállítható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek