Magyaros ételek? Gondoljuk újra!

Magyaros ételek? Gondoljuk újra!

Magyarok vagyunk, és a többségünk igenis szereti a pörköltet, a gulyáslevest, a rakott krumplit, és még sorolhatnánk a végtelenségig a magyar konyha remekeit. Ámde azzal is tisztában vagyunk, hogy a tradícionális módon elékészített magyaros ételek nem a legegészségesebbek. Hogyan csempésszük mégis tányérunkra nyugodt szívvel ezeket a falatokat?

Stiller Tamás séf hosszú évek óta azon dolgozik, hogy megreformálja a magyarok főzési és étkezési szokásait. Ő négy komoly problémát lát jelenleg a konyhánkban, ami orvoslásra szorul:

1. Kevés nyers zöldséget eszünk.
Pedig abban van a vitamin! Bár az áruházakban és piacokon vásárolt zöldségek és gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi vitamint, mint nagyanyáink idejében a háztáji termények.

Megoldás: Nem csak fű nőjön a kertünkben, hanem zöldség és gyümölcs is. Ha csak erkélyünk van, akkor is termeszthetünk néhány zöldfűszert. Ezek minősége, íze sokkal jobb, mint a boltban vásároltaké. Megtermelni azonban nem elég! Készítsünk sok friss salátát, és csempésszünk az ételeinkbe nyers zöldséget. Például a rizibizibe egy kis kockára vágott paprikát vagy rukkolát.

2.  Túlfőzzük, túlsütjük ételeinket.
A zöldségekkel és a húsokkal is így van ez, pedig ezzel kiirtunk belőlük minden vitamint, sőt az ízük és állaguk se lesz jó.

Megoldás: A zöldségeket főzés, párolás helyett gőzöljük. Így roppanós, ízes és vitamingazdag lesz a végeredmény.

Magyaros ételek? Gondoljuk újra!

3. Túl sok sót használunk.
Azt gondoljunk, hogy az ételek a sótól lesznek ízesek. És aki sok sót használ, az ízetlennek érzi az ételek természetes ízét. A túl sok só több szervünket is súlyosan terheli, főként a szívet és a veséket.

Megoldás: Az ételek sózásának teljes elhagyása talán drasztikusan hangzik, de aki hajlandó ilyesmire, az tegye, mert enélkül is bőven elég sót tartalmaznak tartósított élelmiszereink. Szép lassan viszont mindenki képes csökkenteni a főzéskor használt só mennyiségét, úgyhogy vágjunk bele már ma!

4. Bő olajban sütünk.
A rántotthúst, a sültkrumplit, a fánkot és még számos más ételt bő olajban sütünk ki. Ezzel az a gond, hogy hevítés során megváltozik az étolaj szerkezete és a zsírsavak egy része transzzsírokká alakul, amelynek egészségkárosító hatása közismert.

Megoldás: Használjunk olajspriccelőt. Fújjuk be a krumplit, rántott húst olajjal és sütőben süssük meg. De még ezzel a módszerrel sem érdemes naponta fogyasztani panírozott ételeket. Tartogassuk ezt az ínyencséget különleges alkalmakra!

Kedvenceink újragondolva

Csökkentett adagok

Jó megoldás, ha kedvenc magyaros ételeinkből egyszerre csak kevesebbet eszünk. Stiller Tamás favoritja például a rakott krumpli, amiből meg tudna enni egy tepsivel, de úgy cselezi ki magát, hogy saját receptje szerint egy krumplit tölt be a szokásos hozzávalókkal, és így nem csábul el többre (recept a cikk végén). A tányér méretével is érdemes játszani, ha kisebb tányérra tálalunk, akkor kevesebbet eszünk.

Magyaros ételek? Gondoljuk újra!

Egészségesebb köretek

Hajlamosak vagyunk csak rizsben és krumpliban gondolkodni, ha köretről van szó, pedig már rengeteg egészséges körítés közül választhatunk. Próbáljuk ki a hajdinát, a bulgurt, a quinoa-t, a kölest! És persze a salátákról se feledkezzünk meg, azok közül jöhetnek a magyarosak is mint a fejes saláta, az uborka saláta, káposztasaláta, paradicsomsaláta, savanyúságok.

Soványabb húsok

Szárnyasból ehetünk bátran, ám a sertés- és marhahús fogyasztásnak érdemes korlátokat szabni. Hetente egyszer-kétszer megengedhető a marhahús, ám a sertéshúst érdemes még inkább lecsökkenteni. Cseréljük le például halra. Nem is gondolnánk, de például a cigánypecsenye isteni finom afrikai harcsából (recept a cikk végén).

Főzelék liszt nélkül

A főzelékekkel egy baj van, hogy nagyon lisztesen készítjük őket - vagy rántással, vagy habarással. Stiller Tamás azt ajánlja, hogy rövid lében főzzünk sok zöldséget, és így már sűríteni sem kell majd a főzeléket. De alternatíva lehet még a saját anyaggal való sűrítés, illetve a keményítő használata.

Stiller Tamás receptjeivel a Patika Tükör áprilisi számában találkozhat.

www.schef.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek