Lexikon az érzékeny bőrhöz

Lexikon az érzékeny bőrhöz

Az egyik pillanatban még semmi gond, a másikban pedig már viszket, ég, húzódik… Sokan küzdünk bőrérzékenységgel, ezért fontos, hogy tudjuk mitől alakul ki és hogyan kezeljük! Bőrápolás szempontjából nincs is jelenleg aktuálisabb téma, mint az érzékeny bőr kezelése. Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértője elmesélt nekünk mindent, amit a bőr irritációjáról tudni érdemes és hogyan kezelhetjük hatékonyan érzékeny bőrünket.

A forró, száraz nyár után egyik pillanatról a másikra csapott le ránk az ősz, a hirtelen időjárás- és hőmérsékletváltozás pedig egész szervezetünket, így arcbőrünket egyaránt megviselheti. Az AVON „Sensitive Skin Study” kutatásából kiderül, hogy az emberek 70%-a érzékeny bőrűnek vallja magát a mindennapokban, de ebben az időszakban azok is irritációra panaszkodhatnak, akik egyébként nem küzdenek érzékeny bőrrel.

A bőrérzékenység leggyakrabban emlegetett tünete a kellemetlen égető érzés arcunkon, azonban sok más tünetet is produkálhat bőrünk a legnehezebb időszakokban. Az érzékeny bőrt gyakran irritáltnak, reaktívnak írják le, de tapasztalhatunk szúrást, viszketést, extrém szárazságot, hámlást, bőrpírt vagy akár pigmentfoltok is kialakulhatnak. Érdekes, hogy a bőrérzékenység a bőrtónustól függően is másképpen jelentkezhet, például világosabb bőrtónusúaknál a bőrpír jobban észrevehető, míg a sötétebb bőrűeknél az érzékenység hiperpigmentáció vagy elszíneződés formájában jelentkezhet. Ezek a tünetek nemcsak kellemetlen irritációval járhatnak, de külsőnkkel kapcsolatos bizonytalanságot és lelki nehézségeket is okozhatnak számunkra.

Lexikon az érzékeny bőrhöz

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a bőrérzékenység kialakulása nincs összefüggésben bőrtípusunkkal, a száraz, a normál, a zsíros és a kombinált bőrűek is tapasztalhatják a kellemetlen tüneteket. A bőrérzékenység lehet genetikai eredetű, kiválthatják környezeti, életmódbeli tényezők, például a napozás, a légszennyezés, a táplálkozás vagy akár a stressz, de gyakori az is, hogy bőrünk egy adott terméktől vagy összetevőtől válik irritálttá, érzékennyé.

Ha bőrérzékenységünk genetikai eredetű, a hangsúlyt a tünetek kialakulásának megelőzésére kell fektetnünk, mindig érdemes bőrünk megerősítését szem előtt tartanunk és védenünk a kritikus tényezőktől, például az erős napsütéstől. Amennyiben az irritáció hirtelen, szokatlan módon jelentkezik, első lépésént mindig a kiváltó okot kell megtalálnunk és gyorsan reagálni rá, például elhagyni rutinunkból az új terméket, összetevőt.

„Akár genetikai, akár környezeti hatások váltják ki bőrünk irritációját, minden esetben kulcsfontosságú, hogy a megfelelő lépésekkel reagáljunk és kezeljük arcunkat. Az alapos, de gyengéd tisztítás, kíméletes hámlasztás, mély hidratálás és nyugtatás elengedhetetlenek, hogy bőrünk visszanyerhesse egészséges és erős formáját” – hangsúlyozza az AVON Szakértője.

Forrás: avon


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek