Kozma Orsi: A zene esszenciája

Kozma Orsi: A zene esszenciája

Kozma Orsi a hazai zenei élet egy olyan szereplője, akit évtizedek óta sikeresebbnél sikeresebb produkciókban hallhatunk. Nemcsak bársonyos hangja, hanem kedves személyisége, bűbájos kisugárzása és végtelen szerénysége miatt is szeretünk. Anyaságról, karrierről, hétköznapokról beszélgettünk.

Mostanában többet láthattunk a televízióban, sajtóban, hiszen az egyik kereskedelmi csatorna zenés szórakoztató műsorában szerepeltél.
Most ért véget Sztárban sztár meg egy kicsi, ami egy tízhetes, állandó felkészüléssel járó műsor volt. A különlegessége abban állt, hogy nem csak mi szakmabeliek mérettettünk meg, hanem kaptunk egy gyermeket magunk mellé, és ketten kellett végrehajtani a feladatokat. Egyrészt ez egy szórakozással, sok nevetéssel járó játék, másrészt egy felelősségteljes munka, hiszen fiatal társunkat mentorálni is kellett egy kicsit. Az én párom egy 14 éves hatvani fiú, Ádám Botond volt, aki amellett, hogy hétről hétre teljesített a műsorban, közben végezte a nyolcadikat és felkészült a középiskolai felvételire is. Ez nem semmi teljesítmény egy ekkora gyerektől.

Egy-egy műsorra heti több napot is kellett készülni, jól tudom?
Heti többszöri próba, kisfilmforgatás, kamerapróba, vasárnap egész napos munka, valóban aktív időszak volt. Mellette természetesen a fellépéseimet sem hanyagoltam, ott is a maximumot szerettem volna hozni. Most, hogy véget ért, furcsa is ez a nyugalom, jó egy kicsit pihenni, feltöltődni, készülni az előttem álló időszakra.

Mit tervezel a következő hónapokra?
Most éppen egy duókoncertre készülök Cseke Gábor zongoraművésszel, közben már próbálok a Cotton Club Singersszel, lesz egy-két közös fellépésünk Zsédenyi Adriennel kiegészülve. A Swing á la Django együttessel is fut egy közös projektem, amit rettenetesen élvezek, hiszen a segítségükkel lehetőségem van belekóstolni ebbe a különleges műfajba is. Nyáron Geszti Péter Best of koncertjein lépünk fel a Jazz meg azzal, és a Kozma Orsi Quartettel is készülünk már Kern Andrással közös műsorunk, a Woody és a swing előadására, amit a Zsidó Művészeti Fesztiválon láthat majd a közönség. Közben pedig persze foglalkozom a saját szólóalbumom, a Vízjel sorsával is, amelyről most jelent meg nemrég a legújabb klipes dal Newik remixében, a Neked.

Hogyan lehetséges az, hogy ennyi stílust képes vagy egyesíteni magadban, és mindegyikben autentikusan szólalsz meg?
Annyian firtatták már, most jazz- vagy popénekesnőnek tartom-e magam. Bennem nem különülnek el a stílusok, ami bennem él, ami belőlem jön, számomra az a zene. Egy énekesnő vagyok, aki szeret a műfajokon belül utazni, és vagyok olyan szerencsés, illetve kedvelnek annyira a szakmán belül, hogy elhívnak különböző projektekbe, így több mindent megismerhetek és kipróbálhatok. Sok helyről töltekezem, sokféle zenét hallgatok, ez átalakul bennem egy esszenciává. De mindig a saját hangomon, a saját stílusomban énekelek. Ezt a sokszínűséget szeretném mutatni egyébként a lányaimnak is.
Ikreid vannak. Mennyi idősek most? Ugyanolyan zenei vénával megáldottak, mint az édesanyjuk?
Négy és fél évesek, és ha elfogultság nélkül szemlélem őket, azt kell mondanom, hogy nem csodagyerekek, de most már egyre finomodik a hallásuk. Megvannak a saját kedvenceik, Szalóki Ági, Rutkai Bori, a Búgócsiga zenekar. Sok mindent észrevesznek, mint olyan gyerekek, akik zenei családból származnak, de nem biztos, hogy a szüleikhez hasonló utat követnek. Mi a férjemmel azt szeretnénk, ha boldogok lennének, ha ezt zenészként találják meg, akkor támogatni fogjuk őket.

Nem könnyű dolog egy ikerterhesség. Hogyan élted meg azt az időszakot?
36 évesen lettem terhes, nem számítottunk ikrekre, úgyhogy nagyon meglepődtünk. A várandósság eleje lelkileg nagyon felfokozott időszak volt, mert ha már így alakult, nagyon szerettük volna, ha mindkét gyermek rendben megszületik. Aztán veszélyeztett terhes lettem, kiderült, hogy terhességi cukrom van, úgyhogy szigorú orvosi kontroll és diéta mellett hordtam ki a lányokat. Bár nehéz volt, így a szülés után legalább nem kellett plusz súllyal küzdeni.

A szülésnél minden rendben alakult?
A 34. héten a császár mellett döntött az orvosom, ekkor a tüdő érettsége még kritikus lehet. Sára lányom tüdeje támogatásra is szorult, ezért őt azonnal átszállították a János kórházba, ahol a PIC-en volt lélegeztetőgépen 4-5 napig. Nagyon nehéz napok voltak ezek, hiszen csak egyszer ölelhettem magamhoz, de az egészsége mindenképpen ezt kívánta. Néhány nap után Anna lányommal követhettük, végül onnan mentünk haza, mikor elérték a 2 kg-ot.

Milyen érzés hazaérkezni egy újszülött ikerpárral?
Egyrészt csodálatos, másrészt ijesztő. A férjem, a szüleim, a férjem szülei nélkül biztosan nem sikerült volna ez az időszak. Rám szakadt a hétköznapi valóság, nagyon megijedtem, ilyenkor sok minden kavarog az emberben, a hormonok változása, hogy meg kell találni, én hol is vagyok ebben az új élethelyzetben, 1-1,5 évbe került, hogy belerázódjak, de sikerült.

Anna és Sára most már óvodások. Anyaként hogyan ügyelsz a család egészségére?
Reggel együtt reggelizünk, üres gyomorral senki nem indul el. Frissen facsart narancslé mindig kerül az asztalra, ezt a lányok is nagyon szeretik. Nem ragaszkodom a bio élelmiszerekhez, de szeretem a piacon megvásárolni a friss zöldséget, gyümölcsöt. Igyekszem reform alapanyagokat használni. A lányok most síelnek, és torna is van az oviban. Mi a férjemmel igyekszünk visszatérni a régi mozgásokhoz, a futáshoz, úszáshoz, jógához. A legfontosabbnak azt tartom, hogy amit lehet, együtt csináljunk, hiszen ezeket a pillanatokat élvezzük a legjobban.

Kozma Orsi: A zene esszenciája

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek