Középpontban az arcbőr

Középpontban az arcbőr

A magazinok címlapjain csodálatos nők néznek vissza ránk, tökéletes sminkben, szép frizurával, és a legújabb trend szerint öltözve. De vajon mennyi az elég? Mit szeret a bőrünk, és mi árt meg neki?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a bőrünk mindent kibír, heti öt napban, napi tizenkét órában a teljes sminket is. Ezzel szemben az igazság az, hogy meghálálja, ha hagyjuk kicsit „levegőhöz jutni”, mondta el Losits Andrea, kozmetikus mester.

A bőr sok feladatot lát el, részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, szerepe van a mérgek kiválasztásában, a szervezet védekezésében és a légzésben is, azáltal, hogy oxigént juttat a vérbe. Ha a bőrlégzés nem megfelelő, valami által akadályozott, a bőr zsíros, pattanásos lehet, vagy ellenkezőleg, fakó, élettelen, ráncos, petyhüdt lesz. Ezt előidézheti például a nem megfelelő minőségű kozmetikumok, sminkszerek használata ugyanúgy, mint a jó minőségű termékek helytelen használata.

Vannak veszélyei a sminkelésnek! Összeállítottuk azt a néhány aranyszabályt, amelyeket érdemes megfontolni a bőr érdekében:

A lejárt kozmetikumokat dobja ki! Bármennyire sajnálja, váljon meg tőlük, nem véletlenül tüntetik fel (kibontás utáni) szavatosságukat. Egy bizonyos időn túl inkább ártanak, mint használnak, hiszen a bőrre kent anyagok egy része felszívódik. Márpedig olyan terméket nem szabad az arcbőrre vinni, amelyen a baktériumok elszaporodtak. A lejárt szavatosságú szempillaspirál például szemgyulladást okozhat.

Ha egy termék használata után irritációt észlel, dobja ki! Ami először kis bőrpírral jár, hosszas használat után komolyabb allergiás reakciót válthat ki.

Ha érzékeny, gyulladt a szeme, semmiképpen se használjon szemfestéket! Legyen szó szemhéjpúderről, szemceruzáról vagy szempillaspirálról, tegye félre, amíg a szeme rendbe jön. Gyulladásban lévő szemnél további irritációt okozhat a festék.

Ne adja kölcsön a sminkkészletét! Az ön által használt eszközöket pedig időről időre egészségügyi alkohollal fertőtlenítse, legyen az egy applikátor vagy ecset. A sminkeléshez használt szivacsot rendszeresen cserélje, még akkor is, ha csak ön használja Ezeken szintén megtelepednek a baktériumok.

Körültekintően vásároljon, ugyanis a sminkszereket is hamisítják! Nem érdemes ellenőrizetlen helyről beszerezni kozmetikumokat, hiszen nem tudni milyen összetevőkből áll. Bevizsgálatlanul kerül a piacra, és a gyártás körülményei sem ismertek. Nem éri meg kockáztatni, az ilyen termékek a bőrbe felszívódva allergiás reakciókat válthatnak ki, kiütéseket, szemgyulladást idézhetnek elő. A boltban vásárolt termékek összetevőit is érdemes ellenőrizni, a bőrbarát natúrkozmetikumok kevesebb veszélyt rejtenek.

Este soha ne feküdjön le sminkben! Az éjszaka a bőr regenerálódásának ideje, ilyenkor intenzíven méregtelenít. Inkább segítsük ezt a folyamatot, mint gátoljuk. Szánjon az arca tisztítására pár percet lefekvés előtt, így jut több oxigénhez és marad egészséges a bőr. Mindig alaposan távolítsa el a sminket, nemcsak a púdert, de a szempillaspirált is. A rendszeresen éjszakára fent hagyott festéktől  a szempilla hullani kezd, a nem megfelelően eltávolított púder szárítja a bőrt és eltömíti a pórusokat.

Kerülje a vízálló termékeket! Amit előnynek gondolunk, az érzékeny bőrnek nem feltétlenül az. A tartós smink eltávolítása nehezebb, más arclemosó szükséges hozzá.

Ha az arcon gyulladás vagy seb van, ne használjon alapozót! A problémás bőrt hagyjuk levegőhöz jutni, az állandó fedés nem tesz jót neki. Ha ragaszkodik az alapozóhoz, mindenképpen nézzen utána a használatban lévő összetevőinek. Sokszor tartalmaznak olyan anyagokat (alumínium- és kőolajszármazékok), amik hosszú távon árthatnak a bőrnek.


Középpontban  az arcbőr

Szaunázás, sportolás, napozás és úszás alatt nincs szükség sminkre! A szaunázás során intenzív az izzadás. A pórusok kitágulnak, a toxinok, az elhalt hámsejtek távoznak. Ezt a folyamatot gátolja a fent lévő smink, és az arcfestékekben lévő illatanyagok az izzadt bőrrel érintkezve irritáló hatást fejthetnek ki. Sportolás közben szintén izzadunk. Napozni sem érdemes make up-ban, mert barna foltokat eredményezhet, amelyek hosszú ideig megmaradnak az arcon. Az arcfestékek vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek hőre másként reagálnak.  A medencében a vízálló smink ellenére érhetnek bennünket meglepetések, szembe kerülve irritációt okozhat.

A termékeket megfelelő módon tárolja! Száraz, hűvös helyen tartsa ezeket a termékeket, hogy a minőségét a lejárati dátumig megőrizze. A melegnek, napfénynek kitett festékek korábban tönkremennek.

A fenti tanácsok betartásával tudatosabb sminkhasználó lehet, és már sokat tett a bőre egészségéért. Ne feledje, a szép bőr nem a sminktől függ, a festék csak kiemeli azt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek