Kontroll 50 fölött

Kontroll 50 fölött

Az egészségmegőrzésben fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak. Minél korábban derül fény egy-egy betegségre, annál nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak, ezért minden korcsoportnak érdemes tudni, milyen ellenőrzésre tanácsos járnia.

A magyar népesség egészségi állapota nem nevezhető jónak, halálozási mutatóink olyan magasak, hogy Magyarországvilágviszonylatban „dobogós helyen” áll, olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) oldalán. A halálokok között a szív- és érrendszeri betegségek állnak első helyen az összeshalálozás mintegy felét okozva, negyedéért a daganatos betegségek felelősek. Az orvostudomány mai állása szerint a halálozás mérséklésére közép- és rövid távon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia, ezért érdemes részt venni a szervezett lakossági szűrővizsgálatokon.
A szűrés tünet- és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegség fennállását kizárják, vagy megerősítsék annak valószínűségét.

Részt vehetünk szervezett szűrésen (meghívással), amelyet az egészségügyi ellátórendszer kezdeményez. Nagy lakosságcsoportokra terjed ki, olyanokra, akik életkoruk alapján a célbetegségre veszélyeztetettnek minősülnek. Az alkalomszerű szűrést maga a vizsgált személy kezdeményezi. Bármely más célból végzett orvosi vizsgálathoz kapcsolódhat; történhet háziorvosi vagy szakorvosi rendelőben.

A szűrővizsgálatok felajánlása a háziorvos kötelessége és lehetősége, mi páciensként magunk eldönthetjük, részt veszünk-e a javasolt kontrollon. A különféle vizsgálatokra aszerint hívnak, és aszerint is érdemes rajtuk megjelenni, hogy mely korcsoportba tartozunk. Más vizsgálatok szükségesek a harmincasoknak, negyveneseknek, illetve az ötveneseknek is. Ezek közül sokat elvégeztethetünk az egészségbiztosítás terhére is, de akad közöttük olyan is, amelyet a finanszírozás szerint nem lehet olyan gyakran igénybe venni, mint az ajánlásokban szerepel.

Ilyen például a méhnyakrákszűrés, amelyet 25 és 65 éves kor között háromévente lehet megcsináltatni az egészségbiztosítás terhére (a nemzetközi ajánlások szerint ez a gyakoriság elegendő), a biztonság kedvéért mégis javasolt gyakrabban, inkább évente ellenőriztetni. Ilyen esetben magánszolgáltatóknál szokás saját költségre elvégeztetni a vizsgálatot. A finanszírozott vizsgálatokról a háziorvosunk adhat részletes felvilágosítást, alább az ajánlott szűréseket olvashatják.

Kontroll 50 fölött

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek