Könnyű nyári kaland súlyos következményekkel

Könnyű nyári kaland súlyos következményekkel

Csak egy egyéjszakás kaland volt a buli és az alkohol mámorában? Testi kapcsolat védekezés nélkül? A szexuális úton terjedő megbetegedések kockázatán kívül fennáll a teherbeesés rizikója is, miközben a gyermek vállalásáról szó sem lehet? Ilyenkor nyúlnak sokan az esemény utáni tablettához vagy sürgősségi fogamzásgátlóhoz.

Érvelni sokféleképpen lehet. Valóban; az esemény utáni tabletta jobb, mint az abortusz. Szem előtt tartandó azonban, hogy az esemény utáni tabletták nem rutinszerűen alkalmazandó fogamzásgátló készítmények, és a szedésük számos mellékhatással járhat. A legjobb tehát előre gondolkozni, és ha valaki nem kíván teherbe esni, akkor megfelelően kell védekeznie, a szexuális aktus előtt/alatt.

Az időfaktor nagyon lényeges: 3 vagy 5 nap áll rendelkezésre

Az esemény utáni tabletták a védekezés nélküli nemi aktust vagy elégtelen fogamzásgátlást (pl. kihagyott fogamzásgátló tabletta) követően ajánlottak, amennyiben a cél a terhesség elkerülése.

Alapvetően kétféle esemény utáni tabletta kapható Magyarországon; levonorgesztrel hatóanyagú és uliprisztál-acetát hatóanyagú. A két különféle hatóanyagú készítmény hatásossága előírásszerű alkalmazás esetén megegyező. A leglényegesebb, hogy minél hamarabb, lehetőleg a védekezés nélküli együttlétet követően 12 órán belül be kell venni az esemény utáni tablettát. Nem szabad sokáig várakozni, mert levonorgesztreles hatóanyagú gyógyszereknél maximum 72 óra (= 3 nap), az uliprisztál-acetátosaknál pedig maximum 120 óra (= 5 nap) áll rendelkezésre a bevételre. Azt követően már nincs gyógyszeres lehetőség a teherbeesés megakadályozására.

Könnyű nyári kaland súlyos következményekkel

Az esemény utáni tabletták sem nyújtanak 100 %-os védelmet

A sürgősségi fogamzásgátlók hatása az ovuláció megakadályozásán vagy késleltetésén alapul. Mikor is van az ovuláció? A menstruációs ciklus hossza erősen változó lehet, az 21 naptól akár 35 napig tarthat, és annak az utolsó napjából kell levonni 14 napot ahhoz, hogy meghatározzuk az ovuláció valószínű időpontját. Ha valakinek 26 napos a ciklusa, akkor a menstruációs ciklusa 12. napján ovulál, míg ha 30 napos a ciklus, akkor a 16. napon.

Ki tudja azonban előre, hogy az adott hónapban hány napos lesz a ciklusa? - a pszichés stressz és a különféle fertőzések is befolyásolhatják azt, hogy hány napig tart a ciklus. Mindez azért lényeges, mert ha már megtörtént az ovuláció, nincs mit tenni, a sürgősségi fogamzásgátlók többé nem fejtik ki a hatásukat, és nem kizárt, hogy létrejön a terhesség.

A sürgősségi fogamzásgátlók - előírásszerű bevétel esetén - körülbelül 80-90 %-os hatásossággal képesek a nem kívánt terhesség létrejöttét megakadályozni.  Tehát, ha valaki esemény utáni tablettát vett be, az még nem jelenti azt, hogy biztosan elkerüli a terhességet. Már létrejött terhességet nem képesek az esemény utáni tabletták megszakítani - a sürgősségi fogamzásgátlók nem az embrió elhajtásának eszközei.

A terhesség rizikójával számolva szokták javasolni azt, hogy a tabletta bevétele után két-három hét elteltével győződjön meg a nő arról, hogy valóban nem terhes, végezzen el egy terhességi tesztet, vagy keressen fel egy nőgyógyászt.

A sürgősségi fogamzásgátlók csak receptre kaphatók

Az esemény utáni tabletták közötti választás és azok felírása hazánkban orvosi jogkör. A hazai patikákban vény nélkül nem vásárolható meg a sürgősségi fogamzásgátló; ügyeletes patikákban sem, hétvégén vagy éjszaka sem. Érdekes, hogy néhány országban, például Németországban vény nélkül is hozzá lehet jutni a gyógyszertárakban.

Mellékhatásokkal is számolni kell

Ha a bevételt követően valaki pár órán belül kihányja az esemény utáni tablettát (ami elég gyakori), egy újabb adag bevételére van szükség (ugyanolyan készítményből, újabb recepttel kiváltva). Mellékhatásokra is fel kell készülni: gyakori, hogy az esemény utáni készítményt alkalmazó nő fejfájással küzd a bevételt követően, hasonlóan gyakori lehet a szédülés, az alhasi fájdalom és a hasmenés. A női szervezet hormonális működésébe masszívan beavatkozik a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, és a bevételét követően a menstruáció jellege átmenetileg megváltozhat, rendszertelen vérzés jelentkezhet, mellfeszülés és fáradtság kínozhatja a nőket.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükör júliusi számában jelent meg! Kérje lapunkat a gyógyszerésztől!

Kapcsolódó írások