Készétellel heti 4,5 órát nyerhet a háziasszony

Készétellel heti 4,5 órát nyerhet a háziasszony

Egy magyar nő átlagosan napi 268 percet tölt „láthatatlan munkával” az OECD kutatása szerint, melynek egy jelentős részét a főzés teszi ki. Ezt az időt csökkenthetnék a gyorsabb megoldások, például a készételek, amelyek azonban széles körben még mindig negatív megítélés alá esnek. A fogyasztók a hagyományos készételeket főként az adalékanyagok, a nem megszokott állag és íz, valamint a kevésbé tápláló jellegük miatt utasítják el. Ugyanakkor a többség nem is találkozik olyan alternatívákkal, amelyek rácáfolnak az előítéletekre, ezért a legtöbben nem szívesen fogyasztják azokat a fogásokat, amelyekkel időt nyerhetünk.

2025.10.04

A készételeket számos előítélet övezi, sokan vélik úgy, hogy nem ugyanazt az élményt nyújtják, mint az otthon készült, garantáltan tartósítószer-mentes és házias fogások.

„Friss kutatásunk rámutatott, hogy az emberek mennyire bizalmatlanok a készételekkel kapcsolatban. Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy természetes, adalékanyag-mentes és finom készételt fogyasszanak a mindennapokban. Olyan termékekkel azonosítják ezt a kategóriát, amelyek ártalmasak az egészségre és nem is ismernek egyéb alternatívát. Pedig létezik más út is – kompromisszummentes, üveges formában –, ami sokakat meglepett vakkóstolásunk alkalmával” – számolt be eredményeiről Kertész Éva Annamária, a POLCZ FOOD szakértője.

Nagymama konyhája vagy „szükséges rossz”?

Az OECD kutatása szerint egy magyar nő átlagosan napi 268 percet, közel 4,5 órát tölt házimunkával, ami a főzést, takarítást és a gondozást foglalja magában. Ebből az következik, hogy sokan inkább főznek, minthogy előre elkészített ételre szavazzanak – még ha ez a családjukkal töltött minőségi idő rovására is megy.

Ennek egyik oka, hogy az olyan tipikus készétel-kategóriákról, mint például a mirelit pizzák, a hűtött szendvicsek vagy zacskós levesek az az általános vélekedés, hogy nem egészségesek és nem valódi alternatívái a főzésnek.

Készétellel heti 4,5 órát nyerhet a háziasszony

Egy másik, 2025 szeptemberi kutatás rámutatott, hogy a résztvevők nem gondolják, hogy léteznek egészségtudatos alternatívák azokra az esetekre, ha gyors megoldást kell keresniük a főétkezések kiváltására. A legismertebb típusokat olyan jelzőkkel illetik, mint „bűnös” vagy „vacak”, továbbá kompromisszumnak élték meg a fogyasztásukat. Amikor azonban olyan egészségtudatos és adalékanyag-mentes változatokat kóstoltak, mint például a POLCZ FOOD készételei, leginkább az otthoni ízekhez, házias fogásokhoz hasonlították azokat.

„Szerettük volna megtörni azt az előítéletet, hogy a készétel egyenlő a gyenge minőséggel és a kompromisszumokkal. Nálunk nem kell választani a gyorsaság és a valódi ízek között: az üvegekben ugyanazt kínáljuk, amit otthon is főznénk” – tette hozzá a POLCZ FOOD szakértője.

Az okos étkezés titka a rohanó hétköznapokra

Ha nincs idő főzni, nem kell feltétlenül egészségtelen, lelkiismeret-furdalást jelentő megoldásokhoz nyúlni. Megfelelő termékismerettel a gyors ebédek esetében is elkerülhető a műanyag-csomagolás, a tartósítószer, az üres kalória és a kellemetlen ízélmény. Az előrelátó tervezés és a kétperces, tartós, ugyanakkor tápláló ételek betárazása segít, hogy az időmegtakarítás ne menjen a minőség rovására.

A tudatossággal megelőzhetők a Magyarországon szinte valamennyi háziasszonyt érintő döntési fáradtság és a láthatatlan munka kellemetlen következményei. Az egy-két perc alatt elkészíthető egészségtudatos készételek választásával akár napi több órát is nyerhetünk. Ez a döntésünk nem csak a napi étkezéseket, de az egész család egészségét és közérzetét is pozitívan befolyásolhatja.

A készétel mint felelős alternatíva

A fogyasztók visszajelzései egyértelműek: a készételekkel kapcsolatos előítéleteket hajlandóak félretenni, ha adalékanyag-mentes, természetes alapanyagokból készült, tápláló termékek kerülhetnek a kosarukba.

Az újgenerációs készételek tehát nem a főzés helyettesítőjeként, hanem annak kiegészítéseként, felelős alternatívaként jelenhetnek meg azok számára, akik időszűkében is szeretnék megőrizni a családi étkezések értékét és minőségét.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek