Később kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

Később kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményéből.

Mint írták, tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen - melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat - 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását.

A bemutatott tervek szerint a betegek idén januárjától juthattak volna hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez nem valósult meg: csak február 1-jétől és csak hat új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április 1.

Az egyesület úgy véli, a csúszás miatt a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, mire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához, és az így elérhetővé váló új gyógyszerek több ezer embernek javíthatják jelentősen az életkilátásait. Közölték, a késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. Egyrészt a magyar gyógyszerértékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít, másrészt a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, ennek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig vagy akár több évig is elhúzódhat. További nehézséget jelent az új, innovatív gyógyszerekhez történő hozzájutásban az, hogy az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket már csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetniük. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert - véli az egyesület.

Jelenleg mintegy ötven új terápia vár befogadásra a többi között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a hepatitis C területén. Az AIPM szerint fontos lenne a támogatásba való befogadási folyamat felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy az arra rászoruló betegek időben megkaphassák a legmegfelelőbb kezeléseket.

Később kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek