Kérhető a méhnyakrák elleni ingyenoltás

Kérhető a méhnyakrák elleni ingyenoltás

Az oltás nem kötelező, csak kérhető, de nagyfokú védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV (humán papilloma vírus) ellen. A megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, a különböző szűréseken való részvétel azonban hullámzó volt az elmúlt években. A védőoltás a teljes életkori csoport számára rendelkezésre áll.

Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. A kétadagos oltóanyag azoknak lesz ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát.

A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, az első oltást novemberben kapják meg a lányok.
A HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program 2014-ben indult - emlékeztetett az államtitkár -, és az igénylés minden évben 70 százalék feletti volt.

Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője hozzátette: október végig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy lányuk megkapja az oltást.
Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek