Kellemes megoldás egy kellemetlen problémára

Kellemes megoldás egy kellemetlen problémára

A nőgyógyászati rendeléseket igen gyakran hüvelyi folyás miatt keresik fel a nők. Ez az intim flóra egyensúlyának felborulását jelzi, amely a női szervezet elsődleges védelmi vonala a fertőzésekkel szemben.

2023.08.28

A hüvely védelméért a nyálkahártyáján jelen lévő baktériumflóra felel. E baktériumflórát normál körülmények között döntően a jótékony hatású tejsav-baktériumok (Lactobacillusok) alkotják. A tejsav-baktériumok által termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért, és ez a savas közeg akadályozza meg, hogy a hüvelyben (a hüvely nyálkahártyáján) a kórokozó baktériumok elszaporodjanak. Ahhoz, hogy a tejsavbaktériumok e védelmi szerepet betölthessék, szükség van arra, hogy biztosított legyen tápanyagellátásuk. Ezt pedig a hüvely nyálkahártya sejtjeinek glikogén tartalma biztosítja számukra.

Kellemes megoldás egy kellemetlen problémára

A tejsavbaktériumok tápanyagellátása, és szaporodásukhoz szükséges megfelelő környezet azonban számos élethelyzet során károsodhat. Ilyen lehet a gyakori, óvszer nélküli együttlét, hüvelygyűrű, méhen belüli fogamzásgátló eszköz alkalmazása, illatosított intim higiéniás szerek használata, de a nagy hormonális változással járó várandósság, vagy a menopauza is ide sorolandó.

A nem megfelelő körülmények hatására a tejsav-baktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik (savasból lúgos irányba tolódik). Megbomlik a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a hüvelyben egyébként is, de kis mennyiségben jelen lévő, a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. A bakteriális vaginózis, egyfajta belső fertőzés, melynek során a hüvely fertőzések elleni védelme lecsökken, és ez megnöveli a külvilágból, pl. a strandokból, fürdőkből „összeszedhető” fertőzések kockázatát is.

Annak érdekében, hogy a strandolásról, a nyárról csak kellemes élményeink maradjanak, érdemes már előre gondoskodni a megelőzésről. A patikákban kapható tejsav és glikogén tartalmú prebiotikus hüvelygélből hetente már 1-2 tubus használatával fenntarthatjuk a normál hüvelyi mikroflórát, és megelőzhetjük a kellemetlen állapot kialakulását.

 

Kellemes megoldás egy kellemetlen problémára

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek