Karfiolkrém - Egészségséfünk receptje
Az őszi szezon a karfiol idejét is jelenti. Én személy szerint nagyon szeretem ezt a zöldségünket, mert amellett, hogy nagyon egészséges, igen sokszínűen felhasználható. Hagyományosan a levest, krémlevest, morzsás karfiolt, rakott karfiolt ismerjük, de most jöjjön egy olyan változat, ami talán nem annyira elterjedt. Egy hétköznapi vacsorának rozskenyérrel, de akár vendégvárónak is más krémekkel együtt, tökéletes.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1 fej közepes karfiol
- 3 db főtt tojás
- só, bors, majonéz, mustár
A karfiolt rózsáira bontjuk, bő vízben megmossuk, és feltesszük főni sós vízben. Amíg fő, megfőzzük a tojásokat is, és tojásszeletelővel keresztbe, hosszába felvágva kockázzuk. Amikor megfőtt a karfiol, összetörjük egy villával, hozzáadjuk a tojást és tovább nyomkodjuk, amíg egységes masszát nem kapunk. Végül sóval, borssal, majonézzel, mustárral ízesítjük (egyénektől függ, hogy melyikből mennyit tesz, de általában majonéz dominál ennél a krémnél, a mustár tényleg csak ízesítse).
Tipp! Érdemes jó puhára főzni a karfiolt, akkor könnyebben eldolgozható, kevesebb majonéz szükséges. Ha van valakinek párolója, akkor abban egészségesebb ételeket készíthetünk.
Jó tudni! A karfiolnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért a diétázóknak érdemes kihasználnia. Ezen felül sok C-vitamint, káliumot, cinket és vasat tartalmaz.
MÉG TÖBB RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL!
Tápérték (100 g)
|
Karfiol |
Tojás |
Majonéz |
Energia |
25 kcal |
143 kcal |
535 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
12,6 g |
1,0 g |
Zsír |
0,2 g |
9,5 g |
60 g |
Szénhidrát |
4,9 g |
1,8 g |
5,0 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

