Karácsonyi örömök babavárás alatt is

Karácsonyi örömök babavárás alatt is

Néhány tíz éve elcsúszott a karácsony ünneplése. A lényege régebben az volt, hogy a család összeüljön, és jól érezze magát együtt, jókat egyen, és örömmel töltse el ezt az időszakot. Mára a lényeg a minél drágább ajándék, és a mindenkinek megfelelni akarás. Várandósan azonban ez a mértékű stressz hatalmas károkat okozhat.

 

Lassan itt vannak az ünnepek, és ahogy közeledik a karácsony, úgy kerülnek elő a kismamák számára azok a tévhitek, tilalomfák és beidegződések, melyek alapjaiban teszik tönkre az ünnepet. Összeszedtünk néhányat ezek közül a ratkotunde.hu-n, és dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos segítségével meg is cáfoltuk őket, illetve tippeket adunk, hogyan is lehetne másképp idén a karácsony.

Étkezés

Hát igen, a karácsonyi időszak bizony egy olyan ételt is elénk sodor, mellyel kis hazánk lakói kifejezetten keveset foglalkoznak, ez pedig a hal. Ebből ered az a sok tévhit is, miszerint terhesség alatt halat sem szabad fogyasztani. Ez azonban nem igaz, a hal kifejezetten jót tesz magas omega3 tartalma miatt. Azonban arra mindenképpen figyelni kell, hogy az alapanyag ellenőrzött gazdaságból származzon, hiszen sajnos ezeknek az élőlényeknek is sokat ártott az emberi tevékenység, és a szervezetükben magas lehet a higany mennyisége.

Idegesség

Sajnos a tápanyaghiányból adódó fertőzések mellett a stressz a második leggyakoribb oka a vetéléseknek és a koraszüléseknek. A kismamák szervezete pedig egyébként is erősen terhelt, így a stressz gyorsabban is fejti ki a hatását. Ez ellen két dologgal is tudunk védekezni. Egyrészt a tápanyagraktárak feltöltésével és szinten tartásával. Ehhez a szakemberek jelentős része javasolja valamilyen vitaminkészítmény szedését, mely lehetőleg legyen komplex, megfelelően tagolt, és a lehető legtöbb anyag esetében rendelkezzen szerves kémiai kötéssel. Az ilyen anyagok felszívódása ugyanis akár 80%-kal is jobb!

A stressz elleni küzdelem másik hathatós eszköze, ha elengedjük a kényszereket. Ha ez nehezen ment eddig, akkor most itt a remek alkalom, hiszen valódi, megkérdőjelezhetetlen indok áll rendelkezésünkre: várandósak vagyunk. Ez pedig felülírja a legtöbb elvárást, kötelezettséget. Nem kell az egész ünnep alatt a rokonokhoz mászkálni, jöjjenek ők! Nem kell 8 fogásos vacsorával készülni, hiszen nem ez a legfontosabb! A vacsora elemeit szét lehet bontani, és mindenki elkészíthet valamit, így lényegesen olcsóbb és nyugodtabb is a dolog. Az ajándékok esetében a kézzel készült darabok értéke vitathatatlan, de a vásárlást is meg lehet oldani online, így nincs rohanás, idegeskedés, csak két – három kattintás.

Karácsonyi örömök babavárás alatt is

Alkohol és karácsony

Az alkohol és a kismamák nem éppen jó barátok, de azért ez nem jelenti azt, hogy el vannak tiltva egymástól. A karácsonyi vacsorához, vagy a szilveszteri koccintáshoz egy deci bor még elfér, ahogyan a kávéról sem kell teljesen lemondania a kismamának – erősíti meg dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy most aztán lehet duhajkodni, hiszen árthatunk vele, méghozzá sokat, de nem is kell görcsösen kerülni mindent, amit az interneten tiltólistára tesznek. A  szénsavas üdítők helyett válasszunk inkább gyümölcs levet, és a süteménnyel is csínján bánjuk, ahogyan azt minden karácsonykor tennénk. Fontos tudatosítani: a várandósság nem egy betegség, hanem egy állapot. Élvezzük ki, amennyire csak lehet, elvégre egy nő életének egyik legcsodálatosabb szakaszáról van szó!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek