Jógával az ízületek egészségéért

Jógával az ízületek egészségéért

Sok idős ember szenved ízületi gyulladásban, és éppen emiatt kímélik magukat, azaz semmit vagy csak nagyon keveset mozognak. Pedig a rendszeres testmozgás nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében, csillapításában.

Duzzadt, merev ízületek

A jóga hozzájárul a rugalmasság és mozgékonyság fenntartásához, illetve az ízületeket is segít egészségesen tartani. Fájdalom, duzzanat és merevség alakul ki ízületi gyulladás esetén, ami a kor előrehaladtával csak fokozódik. Ennek kialakulásában sok minden szerepet játszhat, egyebek mellett a genetika is, de kulcsszerepe lehet az elhízásnak, az ízületi sérüléseknek, az inaktív életmódnak, a dohányzásnak és a nem megfelelő étrendnek is.

Szokjunk rá a rendszerességre!

A jóga nagyon pozitívan hat az egészségre, nemcsak a testre gyakorol jótékony hatást, hanem a lelki és szellemi karbantartást is kedvezően befolyásolja. A rendszeresen végzett jógagyakorlatok javítják az ízületek rugalmasságát, segítenek a testtartás javításában és az izomerő fokozásában. Ezen kívül segítenek az izmok megnyújtásában, a mozgástartomány növelésében. A rendszeres mozgás mintegy kenőanyagként működik az ízületek között, továbbá csökkenti a porclebontó folyamatokat. Voltaképpen ez a folyamat okoz fájdalmat azoknál, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A rendszeresen végzett gyakorlatok erősítik az ízületeket, az izmokat, javítják az egyensúlyt és csökkentik a sérülések kialakulásának esélyeit. A fizikai inaktivitás csak tovább súlyosbítja az ízületi fájdalmat és merevséget, azonban a jóga rendszeres beiktatásával csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a fájdalom.

Azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, gyakran alvászavaruk is van. A jóga azonban nagyon sokat segíthet az izmok ellazításában, ami nyugalmat eredményez, emellett csökkenti a szorongást és a stressz-szintet, ami pedig jó alvást biztosít.

Jógával az ízületek egészségéért

A leggyakoribb tradicionális és alkalmazott jógaformák


Hatha: Ha szeretnél kiegyensúlyozottabb lenni és változtatni a tartásodon, ha a testi és lelki egészséged egyensúlyba hoznád, vagy a görcsös izmaidat szeretnéd nyújtani kicsit, ez lesz a tökéletes választás. Stresszcsökkentő és immunrendszer-erősítő hatásai is nagyon pozitívak.

Ashtanga: Az ashtanga az erőt és állóképességet fejleszti nagy hatékonysággal, dinamikus típusa a jógának, amely során speciális légzéssel összekötve kötött sorrendű ászanasort gyakorolnak. Az ashtangához már szükséges a fizikai erőnlét, így kezdő, jóga iránt érdeklődők helyett inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott.

Flow: Ajánlott mindazoknak, akik már egy ideje jógáznak és kipróbálnák a jóga dinamikusabb irányzatát, a kondíció megtartását célozza, a feltöltődésre és a kikapcsolódásra fókuszál, a flow élményen keresztül.

Bikram: Nevezik forró vagy hot jógának is, hiszen a gyakorlatokat egy 38-40 fokosra felfűtött teremben végzik, ezzel elősegítve a jóga egyébként is pozitív hatásait: a méregtelenítést, a felesleges testsúly csökkentését és az izmok intenzívebb nyújtását.

Női: Lágy mozdulatai elősegítik az intim területeket érintő hormon- vagy épp a ciklusproblémák felgöngyölítését, és a babatervezés során is számos kedvező hatása ismert.

Core: Gyakorlása közben az izmok erősítésére helyeződik a hangsúly, az izomzat mellett pedig az állóképességet is fejleszti. Azoknak ajánlott, akik hatékony átmozgatásra vágynak, akik mozgás közben szeretnének zsírt égetni, méregteleníteni, ellazulni és izmaikat tudatosan erősíteni.

Iyengar: Nem alapkövetelmény az erőnlét, ebbe a jógatípusban a lassú előrehaladáson van a fókusz. Az egyensúlyérzéket, a rugalmasságot fejleszti, a mozgás során használt segédeszközök az ászanák tökéletes kivitelezését, de akár korábbi sérülés gyorsabb gyógyulását is támogatják.

Yin: A mély kötőszöveteket aktivizálják, amelyekben könnyen el lehet mélyedni. Ez a jógatípus nagyon nyugodt, hangulata meditatív, stresszes, leterhelő időszakokban egy stabil pont lehet, amellyel egyensúlyt teremthetünk és megnyugtathatjuk kicsit az idegrendszert.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek