Ismerjük meg a török péksüteményeket!

Ismerjük meg a török péksüteményeket!

Mi mással indulhat egy jó nap, ha nem egy finom csésze feketekávéval, és egy friss, még gőzölgő péksüteménnyel? Persze ízlések és pofonok, hiszen van, akinek a kávé inkább tejjel készüljön, máshol pedig inkább tea kívánkozik az asztalra, de az biztos, hogy a legtöbb helyen bizony péksütemény a reggeli főszereplője. A világ bármely pontjára is tévedünk, az szinte biztos, hogy valamilyen pékáruval fognak megkínálni vendéglátóink, nincs ez másképp Törökországban sem. Az Interfood ezen a héten az izgalmas, színes, hangos és illatos Törökországba téved, és bekukkant az ott lakók asztalára. Vajon milyen péksüteményeket szeretnek legjobban a törökök? Cikkünkből kiderül, tartsanak velünk!

2024.06.01

Simit

A simit az a pékáru, amivel lehetetlen nem találkozni, ha Törökországba utazunk, hiszen kínálják úton-útfélen nénik, bácsik, fiatalok. Egyszerű, de nagyszerű, kerek formára sütött, belül lyukas péksüteményről van szó, aminek különlegessége, hogy mustmézbe és szezámmagba forgatva kínálják. Kívül ropogós, belül foszlós, éppen olyan, amilyennek egy remek péksütinek lennie kell. A mustméztől íze különleges, és persze finom édes.

Ismerjük meg a török péksüteményeket!

Acma

Az acma egy igazi klasszikus török sütemény, ami élesztővel készül. Az enyhén olajos tésztába tejben felfuttatott élesztő kerül, ettől kel meg a tészta. A kelesztett tésztát kis rudakra nyújtják, aztán összefonják, és kerek formára feltekerik, amit tojássárgájával lekenve sütnek a sütőben szép aranybarna színűre. Az elkészült péksütemény enyhén édes, lekvárral nagyon finom reggeli válhat belőle.

Ramadan pide

A ramadán idején készített ramadan pide egy közepes méretű kerek lepényre hasonlít, amit a leggyakrabban lenmaggal, esetleg fekete szezámmaggal szoktak megszórni. Elkészítése is hasonló a kenyértésztához, de nem kovásszal készítik, hanem élesztővel. Fontos összetevője még az extraszűz olívaolaj is, amivel a kelesztés előtt kenik be a tésztát. Mielőtt a sütőbe tolnák, még lekenik egy tejes-tojássárgájás masszával, ettől lesz szép színe az elkészült lepénynek. Íze inkább sós, de csak enyhén, így akár feltéttel is fogyasztható.

Forrás: Interfood

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek