Ismerje fel a porckopás tüneteit!

Ismerje fel a porckopás tüneteit!

A porckopás, vagy arthrosis egy vagy több ízületet érintő, lassú folyamatú megbetegedés, melynek előterében az ízületi porc kopása áll. A leggyakoribb a térd- és a csípőízületek arthrosisa, de a kézízületek kopásos elváltozása sem ritka. Ez a betegség Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 15-20 százalékát érinti.

 

Az ízületek kopása miatt jelentkező fájdalom sokak számára ismerős. A porckopást legtöbbször a porc természetes öregedése, az elhízás következtében kialakuló túlsúly, az ízületek túlterhelése (nehéz fizikai munka, élsport), a sportsérülések, a balesetek (porcsérülések, szalaghúzódás stb.), a gyulladásos ízületi betegségek, az ízületek fejlődési hibája (csípőízületi ficam, diszplázia), illetve bizonyos anyagcsere betegségek (pl. köszvény) okozzák.

Ismerje fel a porckopás tüneteit!


Porckopás kezelése
A porckopás hosszú távú kezelésének az alapja a porcvédő gyógyszerek alkalmazásán túl az életmódváltás, a testsúly csökkentése és a megfelelő mozgás. A kezelés nem merülhet ki a fájdalom csillapításában, mert az a panaszt megszünteti, de a betegség lefolyásába nem avatkozik bele. Érdemes a szükséges tápanyagokat is kontrolláltan pótolni a tüneti kezelés mellett. Súlyos esetben műtét válhat szükségessé.

Segítség a neten
Az interneten is fellelhető számos hasznos segédeszköz a porckopás meglétének igazolásához, igaz, ezek kitöltése nem helyettesíti az orvos által meghozott diagnózist. A Cartindex teszt kitöltése után képet kaphatunk a térdízület aktuális állapotáról.

Ismerje fel a porckopás tüneteit!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek