Intim fertőzés: nem kell szégyelni

Intim fertőzés: nem kell szégyelni

Ott viszket, Nem is merem elmondani, hogy mi a bajom…, Higgye el, rendesen tisztálkodom, és most mégis. Ilyen és hasonló mondatokkal lehet találkozni a patikákban, nem is ritkán. A táránál szégyenlősen álló betegeknek elsősorban azt kell elhinniük, hogy az állapotukat nem kell tabuként kezelni, mivel az intim panaszok bárkit elérhetnek,- és el is érnek.

A statisztikák azt mutatják, hogy minden 3. nőnek volt már korábban hüvelygombája, és minden 3.-4. nő szenvedett már a bakteriális hüvelyfertőzés okozta panaszok miatt.

Nem a tisztálkodás hiánya vagy a kicsapongó életstílus okozza

Leszögezendő, hogy a nők intim panaszai, köztük a hüvelytáji viszketés, folyás, kellemetlen szag vagy égő érzés nem a tisztálkodás hiányára vezethetők vissza, és nem is a kicsapongó életmód egyértelmű bizonyítékai. Hormonális változások (pl. terhesség, szoptatás, klimax), bizonyos gyógyszerek, elsősorban az antibiotikumok szedése, a túlságosan gyakori tisztálkodás, esetlegesen agresszív hatású tisztálkodószerek, intim parfümök használata, vagy „csupán” a pszichés stressz is felelhet azért, ha valakinél kialakulnak a rendkívül kellemetlen intim panaszok. A felsorolt tényezők ugyanis ahhoz vezethetnek, hogy felborul a normál hüvelyflóra, megbomlik az egyensúly a hüvelyben élő mikroorganizmusok között, és különféle kórokozók szaporodhatnak el,- gombák, baktériumok vagy protozoonok.

Intim fertőzés: nem kell szégyelni

 

Eldönthető, hogy baktérium vagy gomba okozta?

Annak érdekében, hogy a panaszok kezelhetők legyenek, ki kell deríteni, hogy baktériumok, gombák vagy protozoonok okozták-e a panaszokat. Az okok sokfélesége a megoldásokat is változatossá teszi. A gombák esetén gombaellenes szerek bevetésére van szükség, a baktériumok ellen antibiotikumokkal lehet felvenni a harcot.

Az okok kiderítése a legbiztosabban egy nőgyógyászati vizsgálattal valósítható meg. Akik azonban valamilyen okból ódzkodnak az orvosi vizittől, és csak enyhébb panaszokkal rendelkeznek, illetve nem tartoznak rizikócsoportba (pl. nem terhesek, nem szoptatnak, 18 éven felüliek), azok otthoni körülmények között is próbálkozhatnak az okok felderítésével. A patikákban megvásárolható, otthon is elvégezhető teszt a hüvelyváladék kémhatása (pH-ja) alapján „dönt” arról, körülbelül 90 %-os biztonságossággal, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés áll-e a háttérben.

Hüvelygomba esetén gombaellenes szerre van szükség

A hüvelygomba kezelése vény nélkül kapható gyógyszerekkel is megvalósítható. A választék széles, 1, 3 vagy 6 napon keresztül alkalmazandó szerek (általában hüvelytabletták, hüvelykapszulák) is vannak forgalomban. Tudni kell, hogy a kényelmes, egyszeri adagolású szerekkel is eredményesen kezelhetők a gombás panaszok, ha a használat az előírásoknak megfelelően történik.

Nem szabad megfeledkezni a szexuális partner kezeléséről sem, e célból a gombaellenes krémek, kenőcsök alkalmazása bizonyul megfelelőnek.

Intim fertőzés: nem kell szégyelni

Bakteriális fertőzésnél javasolt orvoshoz fordulni

Amennyiben fennáll a gyanú, hogy baktériumok okozzák a panaszokat, javasolt orvoshoz fordulni. Az orvos által elrendelt, általában vényköteles gyógyszeres kezelés mellett olyan készítmények (elsősorban tejsav-tartalommal) is alkalmazhatók, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a hüvelyflóra egyensúlya minél hamarabb helyreállhasson, és abban a jótékony és a kórokozó baktériumok az egészséges arányban legyenek jelen.

Meg kell előzni azt, hogy a panaszok visszatérjenek

Mind a gombás, mind a bakteriális fertőzések elmúltával gondolni kell a megelőzésre. Ehhez elsősorban arról kell gondoskodni, hogy a jótékony baktériumok, mindig kellő számban jelen legyenek a hüvelyben. A hüvely számára a jótékony baktériumok elsősorban a Lactobacillusok. Érdemes meghatározott időközönként olyan patikaszereket használni, amik jó minőségben és igazolt számban tartalmaznak Lactobacillusokat.

Ügyelni kell arra is, hogy semmilyen külső behatás ne borítsa fel a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát! Kerülendők az intim dezodorok, az irrigálás és a hagyományos szappanok.

Ajánlott, hogy az intim testtájak külső lemosására alkalmazott készítmények kémhatása - a hüvelyével megegyezően - enyhén savas legyen (3,8 és 4,5 közötti pH). A bőr kémhatásával megegyező vegyhatás (pH 5,2-5,5) az intim tisztálkodáshoz már túl magasnak bizonyul.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör júliusi számában jelent meg! Keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!

 

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek