Ilyen tüneteket okoz a gyógyszerallergia

Ilyen tüneteket okoz a gyógyszerallergia

Számos gyógyászati készítmény kiválthat allergiás reakciót. Ilyen esetben meg kell keresni, hogy pontosan melyik a problémás összetevő, amely a panaszokat okozta. A gyógyszerallergia tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Brezán Edina bőrgyógyászt kérdeztük.

Korai és kései reakciók

A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek rövid idővel - akár néhány perccel – a gyógyszerbevételét követően, ezt nevezzük korai reakciónak. Ilyen tünet lehet a viszketőcsalánkiütés, arc- szem- ajakduzzanat.

Ritkán nagyon súlyos formában zajlik azallergiás reakció, ilyenkor a nyelv-és gége-duzzanat fulladásérzést okozhat, vagy vérnyomáseséssel, légszomjjal járó anafilaxiás sokk is kialakulhat.

A kései reakció napokkal vagy hetekkel a gyógyszerszedést követően alakul ki. A bőrtünetek változatosak lehetnek, pl. testszerte kiütés, körülírt kerek foltok, de jelentkezhet hőemelkedés, láz, illetve belszervi tünetek is.

Milyen típusú gyógyszerek okozhatják?

A gyógyszerallergiára jellemző, hogy egyéntől függő, tehát nem biztos, hogy ugyanaz a gyógyszer egy másik személynél is allergiát okoz. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a következő gyógyszerek szedéséhez köthető: antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és epilepszia kezelésére használt gyógyszerek.

Ilyen tüneteket okoz a gyógyszerallergia

Allergiás reakciót okozhatnak még a helyi érzéstelenítők és a természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is. Sok esetben pedig a problémát a tablettákban, kapszulákba lévő segédanyagok, tartósítószerek vagy színezékek okozzák.

Ezért fontos a kivizsgálás

Ha valakinél a gyógyszerallergia tünetei jelentkeznek, a legfontosabb első körben az akut panaszok kezelése. Ezt követően azonban lényeges utána járni, hogy pontosan mi okozta az allergiás reakciót, hiszen kivizsgálás és diagnózis nélkül az eset könnyen megismétlődhet.

A gyógyszerallergia nem múlik el, az egyetlen kezelési módja, ha a beteg tudja, hogy mire allergiás és azt a készítményt a továbbiakban nem szedi – ismertette Brezán doktornő, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A kivizsgálás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a szedett gyógyszereiről, betegségekről, az allergiás tünetek jelentkezéséről, vagyis részletes anamnézist készít. Ez alapján, ha felmerül valamely gyógyszer kiváltó szerepe, akkor allergiavizsgálatot kér. Gyógyszerallergia esetén ez laboratóriumi vizsgálati módszerrel, limfocita-transzformációs teszttel (LTT) történik. A vizsgálat elvégzéséhez vérvétel szükséges.

Az eredmények alapján a beteg tudni fogja, hogy mi az a gyógyszer, ami az allergiás reakciót okozza, így megelőzheti az allergiás tünetek kialakulását gyógyszerszedés, fogászati kezelések vagy műtétek kapcsán.

 

 

Kapcsolódó írások