Ijesztő dolgok az ekcémáról

Ijesztő dolgok az ekcémáról

Mi jut először eszébe, ha maga elé képzel egy ekcémást? Vörös, száraz bőr? Egy vakaródzó kisgyerek? Az ekcémát sokan nem veszik komolyan, pedig fájdalmas, kínzó állapot lehet, különösen télen, hideg időben. Magyarországon minden ötödik gyermeket érint az atópiás dermatitisz. Ennek a betegségnek számos változata létezik ez az oka annak is, hogy nincs egy általános, mindenkinél hatásos kezelés.

Az ekcéma (vagy dermatitisz) két nagy csoportját ismerjük, az exogén ekcémát, amelyet környezeti hatások okoznak, illetve az endogén ekcémát, amely egyedi hajlam miatt alakul ki. Ez utóbbi csoportba tartozik a leggyakoribb típus, az atópiás dermatitisz. A betegségnek vannak nyugalmasabb időszakai, de a fellángolások váratlanul érkeznek, sokszor kiszámíthatatlan ok nélkül – állhat a háttérben érzékenységet okozó étel, külső irritáció vagy túl sok stressz.

Az elsődleges tünet a bőrön, főleg kézfejen, hajlatokban jelentkező kipirosodott, száraz, viszkető folt, de súlyos esetben zavarhatja a nyugodt alvást, befolyásolhatja a társas érintkezést, illetve a betegségben szenvedő egész életét. Ha az akut formát nem sikerül kezelni, a betegség szubakut, majd krónikus formába lép, ekkor a bőr tartósan gyulladt, a vakarás miatt sebes vörös lesz, hámlik és megvastagszik.


Nem csupán kiütés
„Az elmúlt néhány hónapban az ekcémám rosszabb volt, mint valaha. Azt hiszem, az a legnagyobb tévhit erről a betegségről, hogy csak egy kiütés. Az emberek nem veszik komolyan, és azt hiszik, csak gyerekeket érint.”
Kata (24), Pécs

Több mint kozmetikai probléma
„Amikor fellángol az ekcémám, nem tudok aludni, étvágyam sincs. Akit nem érint ez a betegség, el sem tudja képzelni, mennyire szörnyű lehet. Nyáron borogatni kell a bőröm, mert nem bírja a meleget. Alig tudom mozgatni a karomat, mert ha kinyújtom, újra bereped és kisebesedik a bőröm.”
Dani (31), Lukácsháza

A viszketéstől nem tudok aludni
„Az ekcéma tönkreteszi a bőr természetes védekezőképességét, nem kívánom senkinek. Úgy viszketek, mintha folyamatosan csalánkiütésem lenne, vagy szúnyogok csípték volna végig a testemet. Ha nem tudom hidratálni a bőrömet, annyira száraz, hogy aludni sem lehet tőle. Nehéz elképzelni, de még álmomban is vakarózom.”
Pál (42), Heves

Az ekcéma nem jelent
szegényes higiéniát
„Mielőtt diagnosztizálták az ekcémámat, nem tudtam, milyen változatosan képes jelentkezni ez a betegség. Azt sem tudtam, milyen nehéz kezelni, és azt sem, hogy sok orvos neki sem áll, annyira nehéz meghatározni a megfelelő terápiát. Az ekcémát nem a szegényes higiénia vagy a rossz bőrápolási szokások okozzák. Ez sokkal bonyolultabb dolog, ezért a megoldás is sokkal bonyolultabb.”
Dóra (22), Sárvár

A tanácsok nem segítenek
„Mielőtt idegenként tanácsokat akarna adni egy ekcémásnak, gondoljon arra, hogy én már több időt, energiát és pénzt fordítottam már a betegségemre, mint amennyit ön valaha is bőrápolásra költ majd. Minden fellelhető forrást elolvastam, több orvoshoz elmentem, az összes házi és orvosi terápiát kipróbáltam. Csak ideges leszek, ha valaki azt javasolja, hogy vegyek egy hideg zuhanyt.”
Juli (36), Diósd

Érzelmileg is megterhelő
„Ez a krónikus állapot nemcsak testileg, de lelkileg is megterhelő. Sokszor hallom, hogy összesúgnak a hátam mögött, meg is kérdezik, jól vagyok-e vagy mi bajom van. Utálom, amikor azt javasolják, hogy menjek orvoshoz. Mit gondolnak, nem voltam már ezerszer?”
Péter, 18, Abony

Néha ételallergiáshoz is kapcsolódik
„Az én ekcémám szorosan kapcsolódik a lisztérzékenységemhez. Ha gulténos dolgot eszem és kimegyek a napra, hasmenésem lesz, fáj a fejem, illetve kijönnek a kiütéseim. Ha kerülöm a glutént, kevesebb kiütésem lesz.
- Zsanett, 67, Pákozd

Az ekcémások szigorúak önmagukkal szemben
„Olyan sok tényező van, ami ekcémát okoz nálam, hogy muszáj mindig odafigyelnem: nem lehetek túl stresszes, figyelnem kell az étel- és szezonális allergiáimra, nem ihatok túl sok alkoholt, nem is száradhatok ki, megfelelően kell táplálkoznom, és elegendő D-vitamint kell bevinnem.”
- István, 54, Répcelak

Ez az állapot a kapcsolatokra és a munkára is hatással van
„A fellángolások súlyos alváshiányt, pánikrohamokat és általános szorongást okoztak nálam. Az ekcéma a kapcsolataimat is befolyásolta, hiszen nem nagyon szeretném, hogy így lássanak. Ha nem otthonról dolgoznék, nem tudom, hogy oldanám meg a munkát, amikor épp beszakad a bőröm.”
- Kinga, 40, Budapest

Egyes kezelések csak ártanak
„A kezemen és a lábamon is ekcémám van. Sokszor azért jönnek ki, mert valami olyat eszem, vagy olyannal érintkezem, amire allergiás vagyok. A természetes szappanok nekem nagyon rosszat tesznek, de a szteroidos krémekkel is vigyáznom kell.”
- Gréta, 34, Kisújszállás

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek