Így védik a szervezetet a rostok
Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy nem csupán a vitaminbevitel miatt fontos a zöldségek fogyasztása, hanem a rostok miatt is.Következő receptjeinkkel a rostban gazdag tavaszi táplálkozáshoz adunk ínycsiklandozó tippeket!
Világszerte egyre gyakoribbak azok a krónikus, nem fertőző megbetegedések, melyek kialakulásában a helytelen életmód, így a nem megfelelő táplálkozási szokások játsszák a főszerepet. Pedig már több mint fél évszázada közismert tény, hogy az egészség megőrzésének egyik fontos feltétele a minőségi táplálékbevitel.
De miért is alapvető fontosságúak a rostok?
Az egészség megőrzésében nélkülözhetetlen fontosságúak egyebekközött a vitaminokon és az ásványi anyagokon túl az élelmi rostok. Ha ugyanis az étrendjébennincs elegendő mennyiségű rost, az számos betegség kialakulását eredményezheti! Ilyen betegségek avastagbéltumor, a divertikulózis, azaz a vastagbél zsákszerű kiöblösödése, a cukorbetegség és az elhízás is.Jó megoldást jelenthet a rostgazdag táplálkozás, ha időnként székrekedéssel, hasmenéssel, magas vérzsírszinttel vagy magas koleszterinnel küzdünk, de a fogyókúrában, sőt az immunrendszerünk védelmében is nagy segítséget jelenthetnek. Ne felejtsünk el azonban elegendő folyadékot inni, naponta 8 pohárral.
Mik is azok az élelmi rostok?
Növényi élelmiszerek tartalmaznak olyan makromolekulákat, amelyek többsége, noha cukor molekulákból épül fel, mégsem tudjuk megemészteni őket, ráadásul fontos élettani hatással bírnak. Ezeket nevezzük élelmi- vagy diétás rostoknak, melyeket két csoportba sorolhatók.
Vízoldékony rostanyagok, melyek a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben, és a gabonafélék közül a zabpehelyben és zabkorpában találhatóak. A vízben oldódó rostoknak nagy szerepük lehet a vér koleszterinszintjének a csökkentésében, valamint lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornán, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.
Vízben oldhatatlan rostok megtalálhatók a gabonafélékben, az olajos magvakban, valamint a hüvelyesekben is. Ezekjelentősége: a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, annak áthaladási idejét lecsökkentik, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.
Különösen gazdagok a vízben oldhatatlan rostokbana különféle gabonafélék, a kukorica és a rizs.
Az egészséges táplálkozáshoz az élelmi rostokból 35-40 grammot kell elfogyasztani naponta.
Mindkét rosttípus lassítja a tápanyagok, így a szénhidrátok felszívódásáta vékonybélben, így cukorbetegség esetén kedvező a hatása, mert csökkentik az úgynevezettglikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások.
Az immunrendszerünk számára is elengedhetetlen!
Az immunrendszerünk helyes működésének 80 százalékáért a bélrendszer felelős. Így nem nehéz belátni, hogy alapvető fontosságú a bélrendszer egészsége, valamint a bélflórát befolyásoló, élettanilag jó és rossz bélbaktériumok aránya. Amikor túlzottan elszaporodnak a rossz bélbaktériumok, akkor az immunrendszer is meggyengül. Ezt is megelőzhetjük egyebek között a rostdús táplálkozással. Ugyanis a rostok prebiotikumként működnek, azaz növelik a jótékony baktériumok számát azáltal, hogy olyan természetes élelmiszer-összetevőket juttatunk a szervezetbe, melyek a vastagbélbe kerülve tápanyaggal látják el az ott élő hasznos baktériumokat, segítve azok szaporodását. Így a rostbevitellel sokat tehetünk az egészségünk védelméért!
Kiss Zsófia
Antal Emese dietetikus receptjei nemcsak felnőtteknek, hanem válogatós gyerekeknek is beválnak. A kétgyermekes édesanya „Gyermek az asztalnál” című könyvét most adják ki újra, ezzel egyidőben pedig már készül egy új kiadvánnyal is.
A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelenet meg! Keresse a gyógszertárakban!Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

