Így védik a szervezetet a rostok

Így védik a szervezetet a rostok

Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy nem csupán a vitaminbevitel miatt fontos a zöldségek fogyasztása, hanem a rostok miatt is.Következő receptjeinkkel a rostban gazdag tavaszi táplálkozáshoz adunk ínycsiklandozó tippeket!

Világszerte egyre gyakoribbak azok a krónikus, nem fertőző megbetegedések, melyek kialakulásában a helytelen életmód, így a nem megfelelő táplálkozási szokások játsszák a főszerepet. Pedig már több mint fél évszázada közismert tény, hogy az egészség megőrzésének egyik fontos feltétele a minőségi táplálékbevitel.

De miért is alapvető fontosságúak a rostok?

Az egészség megőrzésében nélkülözhetetlen fontosságúak egyebekközött a vitaminokon és az ásványi anyagokon túl az élelmi rostok. Ha ugyanis az étrendjébennincs elegendő mennyiségű rost, az számos betegség kialakulását eredményezheti!  Ilyen betegségek avastagbéltumor, a divertikulózis, azaz a vastagbél zsákszerű kiöblösödése, a cukorbetegség és az elhízás is.Jó megoldást jelenthet a rostgazdag táplálkozás, ha időnként székrekedéssel, hasmenéssel, magas vérzsírszinttel vagy magas koleszterinnel küzdünk, de a fogyókúrában, sőt az immunrendszerünk védelmében is nagy segítséget jelenthetnek. Ne felejtsünk el azonban elegendő folyadékot inni, naponta 8 pohárral.

Így védik a szervezetet a rostok

Mik is azok az élelmi rostok?

Növényi élelmiszerek tartalmaznak olyan makromolekulákat, amelyek többsége, noha cukor molekulákból épül fel, mégsem tudjuk megemészteni őket, ráadásul fontos élettani hatással bírnak. Ezeket nevezzük élelmi- vagy diétás rostoknak, melyeket két csoportba sorolhatók.

Vízoldékony rostanyagok, melyek a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben, és a gabonafélék közül a zabpehelyben és zabkorpában találhatóak. A vízben oldódó rostoknak nagy szerepük lehet a vér koleszterinszintjének a csökkentésében, valamint lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornán, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Vízben oldhatatlan rostok megtalálhatók a gabonafélékben, az olajos magvakban, valamint a hüvelyesekben is. Ezekjelentősége: a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, annak áthaladási idejét lecsökkentik, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.

Különösen gazdagok a vízben oldhatatlan rostokbana különféle gabonafélék, a kukorica és a rizs.

Az egészséges táplálkozáshoz az élelmi rostokból 35-40 grammot kell elfogyasztani naponta.

Mindkét rosttípus lassítja a tápanyagok, így a szénhidrátok felszívódásáta vékonybélben, így cukorbetegség esetén kedvező a hatása, mert csökkentik az úgynevezettglikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások.

Az immunrendszerünk számára is elengedhetetlen!

Az immunrendszerünk helyes működésének 80 százalékáért a bélrendszer felelős. Így nem nehéz belátni, hogy alapvető fontosságú a bélrendszer egészsége, valamint a bélflórát befolyásoló, élettanilag jó és rossz bélbaktériumok aránya. Amikor túlzottan elszaporodnak a rossz bélbaktériumok, akkor az immunrendszer is meggyengül. Ezt is megelőzhetjük egyebek között a rostdús táplálkozással. Ugyanis a rostok prebiotikumként működnek, azaz növelik a jótékony baktériumok számát azáltal, hogy olyan természetes élelmiszer-összetevőket juttatunk a szervezetbe, melyek a vastagbélbe kerülve tápanyaggal látják el az ott élő hasznos baktériumokat, segítve azok szaporodását. Így a rostbevitellel sokat tehetünk az egészségünk védelméért!

Kiss Zsófia

Antal Emese dietetikus receptjei nemcsak felnőtteknek, hanem válogatós gyerekeknek is beválnak. A kétgyermekes édesanya „Gyermek az asztalnál” című könyvét most adják ki újra, ezzel egyidőben pedig már készül egy új kiadvánnyal is.

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelenet meg! Keresse a gyógszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek