Így eshet teherbe PCOS-sel

Így eshet teherbe PCOS-sel

A PCOS igen gyakori nőgyógyászati/endokrinológiai problémának számít, mely igen gyakran húzódik a sikertelen teherbeesés hátterében. A meddőség azonban nem egyenlő azzal, hogy a párnak nem is lehet saját gyermeke, sőt, PCOS esetén nem is feltétlen szükséges mesterséges megtermékenyítés, hiszen megfelelő terápiával természetes módon is teherbe eshet a nő. Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, hogy miket érdemes tenni a pozitív teszt érdekében.

Mi is az a PCOS?

A PCOS - policisztás ovárium szindróma- a nők hormonális megbetegedése, mely elsősorban a petefészkeket érinti. A kialakult endokrin zavar miatt nem képesek a petesejtek az érési folyamatukon végig menni, hanem több apró ciszta marad vissza a helyükön, innen a policisztás elnevezés.

A PCOS oka a genetikai tényezőkön túl legtöbbször a kelleténél magasabb inzulinszint. Ilyenkor a szervezet sejtejei az inzulin hatásával szemben érzéketlenek, és emiatt még több inzulin termelődik. Az emelkedő inzulin szintek miatt az agyalapi mirigy működése megváltozik, az FSH/LH arány felborul, valamint az androgén (férfi) hormonokból is túl nagy mennyiség szabadul fel, mivel az inzulin stimulálja a petefészek férfi nemi hormonjainak termelését. Ez az oka a nőgyógyászati panaszok megjelenésének - magyarázza az endokrinológus, aki hozzátette, hogy a PCOS nem csupán nőgyógyászati probléma, hanem az egész szervezetet érinti, ráadásul a jelen lévő inzulinrezisztencia miatt az érintetteknél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lép fel 2-es típusú cukorbetegség, de a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját is megnöveli. Éppen ezért fontos komolyan foglalkozni az állapottal még akkor is, ha nem szeretne teherbe esni!

Így eshet teherbe PCOS-sel

A PCOS tünetei

  • Menstruációs zavarok

  • Fokozott szőrnövekedés bajusz/áll vonalán

  • Zsíros, aknés bőr

  • Hajhullás

  • Centrális elhízás

  • Meddőség

Mit lehet tenni a sikeres teherbeesés érdekében?

Mivel a peteérés és a tüszőrepedés is zavart szenved PCOS esetén, ezért a teherbeesés is nehézségekbe ütközik.  Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet saját gyermeke, hiszen az állapot kezelhető, melynek a legfontosabb lépései a következők:

Testsúly kontroll

A túlsúly önmagában is csökkenti a teherbeesés esélyeit, ám PCOS esetén külön figyelmet érdemel a súlyfelesleg leadása, hiszen minél nagyobb súlyfelesleggel küzd valaki, annál gyakrabban tapasztalhat anovulációs ciklusokat. A fogyást megfelelő, személyre szabott étrenddel és rendszeres testmozgással lehet elérni (ha szükséges, az orvos ezt fogyást segítő gyógyszerekkel is megtámogathatja). Sajnos, mivel a plusz inzulin hozzájárul a fokozott zsír raktározáshoz, ezért a súlyvesztés nehezebb lehet, ám a terápia fontos részét képezi a normál BMI elérése. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni (orvos mellett dietetikus, mozgásterapeuta).

A diéta során ügyeljen arra, hogy a cukrot, a fehér lisztet és a finomított szénhidrátokat hagyja el az étrendjéből, és helyette fogyasszon minél több, rostban gazdag ételt, halat, egészséges zsírokat, sovány húsokat.  Természetesen a legjobb, ha a diétát rendszeres mozgással kombinálja. Megállapították pl., hogy a rendszeres gyors séta és a megfelelő étrend kombinációja 50% -kal javít a menstruációs cikluson, hozzájárul annak rendszerességéhez, ami segíti a teherbeesést- mondja Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Gyógyszeres kezelés

Mivel a PCOS mögött igen gyakran inzulinrezisztencia (IR) áll, ezért nagyon fontos annak terápiája. Bár az állapot elsőszámú kezelése az életmódterápia, ám előfordulhat, amikor az orvos gyógyszeres kezelést is javasol mellé. Ez legtöbbször metformin, mely nem csak az inzulinszintet csökkenti, de a fogyásban is segít. Amennyiben szükséges, úgy az orvosa ovulációt elősegítő terápiát is előirányozhat.

Megfelelő stresszkezelés

Bár a stressz a mindennapi életünk része, ám nem mindegy, ki, hogy kezeli a nehezebb helyzeteket. A stressz ugyanis megnöveli a kortizol szintjét, ami nem csak a mellékvese kimerüléséhez vezethet (ami szintén okozhat meddőséget), hanem az inzulinszint emelkedését is okozhatja. Ráadásul a túlzott stressz súlyosbítja a PCOS tüneteit a kortizol androgénekre gyakorolt hatása miatt. Vagyis minél több a kortizol, annál nagyobb mennyiségben lesznek jelen az androgén hormonok, melyek aakdályozzák a fogantatást.

Forrás: Endokrinközpont

 
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek