Időben készítse fel a bőrét a tűző nap kihívásra!

Időben készítse fel a bőrét a tűző nap kihívásra!

Amellett, hogy lélekben várjuk az éltető napsütést, érdemes néhány óvintézkedést is tenni annak érdekében, hogy valóban csak a napsütés előnyös hatásaiból jussunk ki nekünk, a negatívumokat pedig elkerülhessük. A következőkben tanácsokat adunk annak érdekében, hogy minél inkább felkészíthesse a bőrét a perzselő napsütésre.

Ha valakinek vörösre ég a bőre a napon, akkor a jövőben a bőrrák előfordulásának a fokozott rizikójával számolhat. A bőrrák egyik legveszélyesebb típusának, a melanómának, az előfordulási kockázata megduplázódik, ha valaki életében legalább ötször „leég” a napon.

Leégni pedig könnyű, különösen akkor, ha valaki hirtelen, előkészítés és fényvédelem nélkül verőfényes napsütésnek teszi ki a bőrét.

A legnagyobb a napégés veszélye akkor, ha valaki egyik napról a másikra teszi ki a „télhez szokott” bőrét az intenzív napsugárzásnak. Rossz példaként szolgálhat az, ha valaki délre utazik nyaralni, és így pár óra repülőutat követően a télből a nyárba csöppen, majd fényvédők és korlátozások nélkül élvezi a napsütést. A télhez vagy tavaszhoz szokott fehér bőr különösen sérülékeny, és a nem kívánatos következmények ebben az esetben nem maradnak el.

Nyár előtti tanácsok

Érdemes a fokozatosságra ügyelni, vagyis arra, hogy napról napra jusson egyre több napfényhez és ultraibolya- (UV-) sugárzáshoz a bőr. Emellett, nem árt fényvédőkkel erősíteni a fénnyel szembeni védelmet. A fényvédőknél nem csak a külsőleg alkalmazott, bőrre felkent vagy ráfújt fényvédőkre kell gondolni, hanem a belsőleg alkalmazott, szájon át szedett, a bőr fénykárosodással szembeni ellenállóképességét fokozó szerekre is, noha ez utóbbiak kevésbé ismertek.
A „szájon át szedhető fényvédők” között vannak vitaminok és növényi kivonatok.

Időben készítse fel a bőrét a tűző nap kihívásra!

Aki szájon át is szed fényvédőt, az elsősorban az ultraibolya fény hatására keletkező, károsító szabad gyökökkel szemben élvez nagyobb védelmet. Az egy vagy több aktív összetevővel rendelkező szájon át szedhető fényvédők mérséklik a szabad gyökök mennyiségét és az oxidatív stresszt, ami szoros kapcsolatban áll a genetikai sérülésekkel, a daganatok kialakulásával és a gyulladásos folyamatokkal.

Vagyis: a belsőlegesen alkalmazott fényvédők (ételek, illetve bizonyos tabletták, kapszulák) elsősorban antioxidáns és gyulladáscsökkentő, illetve immunrendszert moduláló hatásaiknak köszönhetően fejtik ki a bőröregedést és a bőrdaganatot kivédő hatásukat.

Fényvédő vitaminok és gyógynövények

A paradicsomban és néhány egyéb zöldségben is megtalálható likopin fényvédő hatását több vizsgálat bizonyítja. Kimutatták, hogy a 10 héten keresztül szedett likopin 40 %-kal csökkentheti UV-fény besugárzást követően a bőrpír kialakulását. A likopin különlegessége az, hogy az hőkezelés hatására sem bomlik el. Megéri tehát nemcsak nyersen, de akár sült vagy főtt formában is fogyasztani a paradicsomot/paradicsomlevet.

A lutein is hasznos közreműködő lehet a bőrvédelemben. A lutein képes a bőrben felhalmozódni, és ott öregedésgátló és rákellenes hatást kifejteni. Hasonlóan kedvező hatású lehet az asztaxantin fogyasztása is.
A vitaminok közül a B3-vitamin egyik formájához, a nikotinamidhoz, illetve a D3-vitaminhoz (kolekalciferol) köthető fényvédő hatás. Érdemes ezekből kellő mennyiséget fogyasztani!

A gyógynövények kapcsán említhető a zöld tea, amelynek a tartalmi anyagai hatásos belsőleges fényvédőnek bizonyulnak. Meglepő, de az étcsokoládé is jótékony hatású lehet. Az étcsokoládé abban az esetben a leghatásosabb, ha annak magas a kakaó-tartalma, és azt több héten, hónapon keresztül fogyasztják.

Az egzotikus összetevőjű belsőleges fényvédők kapcsán kiemelhető a Közép- és Dél-Amerikában honos Polypodium leucotomos páfrány.

Továbbá, érdemes alkalmanként gránátalmát is fogyasztani, ami olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, ami a belsőleges fényvédelemben is kihasználható.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, melyet gyógyszerésze vásárol meg Önnek. Kérje a lapot a patikákban!
Kapcsolódó írások