Húsvéti gyógyítónk, a torma!
A húsvét egyik elmaradhatatlan mellékszereplője a torma, hiszen nincs jó húsvéti sonka torma nélkül! A torma őshazája a Don és a Volga környéke, ahol még ma is az életerő jelképének tekintik. Vannak akik ódzkodnak tőle, hiszen csípős, csavarja az orrunkat és könnyfacsaró az illata. Lássuk miért termesztették a régi időkben gyógynövényként!
Elődeink már évszázadokkal ezelőtt használtak tormás borogatást és eredményesen gyógyítottak vele mellhártyagyulladást, mandulagyulladást. Azóta hatékonysága tudományosan is bebizonyosodott: a fokhagyma, vöröshagyma, zsálya, kakukkfű mellett növényi eredetű antibiotikus hatású növénynek találták.
Hatóanyagai közül fontos jelentőséggel bír mustárolaj, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-tartalma is. Ezen kívül értékes aminosavakat és B-vitamint is találunk benne.
A legszerencsésebb, ha a tormát nyersen fogyasztjuk, nem pedig tartósított készítmények formájában. Amikor lereszeljük a tormát, illóolajok csapódnak ki belőle, az ebből felszabaduló mustárolaj adja jellegzetes csípős ízét, illatát. Pont ennek a csípős illóolajnak a belégzése az, ami tisztítja a légutakat, az orr és arc melléküreget. Köptető hatása képes a hörgőkben lerakódott hurutot kitisztítani. Felszívódik és bejut a szervezetbe bőrön keresztül is, ezért is vált be borogatásként, külső pakolásként reumás izom-, és ízületi fájdalmak, fejfájás kezelésére. Erős vizelethajtó tulajdonsága miatt gyorsan kiűzi a szervezetből a kórokozókat, serkenti az emésztőrendszer működését, javítja a renyhe bélműködést. A bátrabbak kúraszerűen is alkalmazhatják, keringésjavító, érregeneráló hatása ilyenkor jól érvényesül.
Nem ajánljuk viszont fogyasztását azoknak, akiknél valamilyen emésztőrendszeri zavar vagy veseprobléma áll fenn, illetve erős, csípős íze miatt gyermekeknek sem.
Jótékony élettani hatásain túl, rendkívül finom étel
A népi gyógyászat szerint a lereszelt torma mézzel elkeverve és átpréselve köhögés, rekedtség és légcsőhurut kiváló ellenszere. Úgy tartották, hogy a napi néhány kiskanálnyi torma-sziruppal az influenza is megelőzhető. Az orvosok megállapították, hogy a torma rendszeres fogyasztása a gyomor-, és hólyagrák kialakulásának veszélyét csökkentheti. Étrendünkbe tehát célszerű beépíteni, mártást és pürét is készíthetünk belőle.
Ecetes torma
Hozzávalók: 1 szál torma (kb. 30 dkg), 1 dl borecet, 1 kk só, 2 ek cukor, tartósító
Elkészítése: A tormát megmossuk, meghámozzuk, és finomra reszeljük. Meglocsoljuk a borecettel, meghintjük a sóval, és a cukorral, késhegynyi tartósítót szórunk rá, és alaposan összekeverjük. Kisebb üvegekbe töltve, hűtőben tároljuk.
Tormabor
Elkészítése: 30 g reszelt tormát 24 órán át 1 l borban áztatunk. Leszűrjük, és étkezés előtt 60 grammnyit fogyasztunk belőle. Vérszegénység elleni erősítő bor.
Tormás ecet
Hozzávalók: 5 dl borecet, 5 dkg frissen reszelt torma, 1 kk só.
Elkészítése: A tormát üvegbe tesszük, ráöntjük a borecetet, és a sót, és 1 hétig érleljük, közben naponta felkeverjük. Leszűrve palackozzuk. Hús- és burgonyasalátákhoz használjuk.
Tormás sonkatekercs
Hozzávalók:
- 4 evőkanál ecetes torma
- 8-10 leheletvékony szelet húsvéti sonka
- 15 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál liszt
- szerecsendió, só, bors
Elkészítés:
Olvaszd fel a vaj felét egy lábasban, add hozzá a lisztet, és addig kevergesd, amíg aranysárga árnyalatot nem kap. A tűzről levéve add hozzá a hideg tejet és a tejszínt, keverd csomómentesre, sózd, borsozd, fűszerezd. Ezután újra tedd vissza melegedni, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyd kihűlni.
Ezt követően a vaj másik felét keverd hozzá a mártáshoz, adagold hozzá a tormát, és keverd el alaposan. Utolsó mozzanatként kanalazz krémet a sonkákra, majd tekerd fel őket. Voila, kész is a tormás sonkatekercs! Ha tartalmasabb ételt készítenél, arra is van tippünk: a tormát töltsd csirkemellbe!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

