Húsvéti gyógyítónk, a torma!

Húsvéti gyógyítónk, a torma!

A húsvét egyik elmaradhatatlan mellékszereplője a torma, hiszen nincs jó húsvéti sonka torma nélkül! A torma őshazája a Don és a Volga környéke, ahol még ma is az életerő jelképének tekintik. Vannak akik ódzkodnak tőle, hiszen csípős, csavarja az orrunkat és könnyfacsaró az illata. Lássuk miért termesztették a régi időkben gyógynövényként!

Elődeink már évszázadokkal ezelőtt használtak tormás borogatást és eredményesen gyógyítottak vele mellhártyagyulladást, mandulagyulladást. Azóta hatékonysága tudományosan is bebizonyosodott: a fokhagyma, vöröshagyma, zsálya, kakukkfű mellett növényi eredetű antibiotikus hatású növénynek találták.

Hatóanyagai közül fontos jelentőséggel bír mustárolaj, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-tartalma is. Ezen kívül értékes aminosavakat és B-vitamint is találunk benne.

A legszerencsésebb, ha a tormát nyersen fogyasztjuk, nem pedig tartósított készítmények formájában. Amikor lereszeljük a tormát, illóolajok csapódnak ki belőle, az ebből felszabaduló mustárolaj adja jellegzetes csípős ízét, illatát. Pont ennek a csípős illóolajnak a belégzése az, ami tisztítja a légutakat, az orr és arc melléküreget. Köptető hatása képes a hörgőkben lerakódott hurutot kitisztítani. Felszívódik és bejut a szervezetbe bőrön keresztül is, ezért is vált be borogatásként, külső pakolásként reumás izom-, és ízületi fájdalmak, fejfájás kezelésére. Erős vizelethajtó tulajdonsága miatt gyorsan kiűzi a szervezetből a kórokozókat, serkenti az emésztőrendszer működését, javítja a renyhe bélműködést. A bátrabbak kúraszerűen is alkalmazhatják, keringésjavító, érregeneráló hatása ilyenkor jól érvényesül.

Húsvéti gyógyítónk, a torma!

Nem ajánljuk viszont fogyasztását azoknak, akiknél valamilyen emésztőrendszeri zavar vagy veseprobléma áll fenn, illetve erős, csípős íze miatt gyermekeknek sem.

Jótékony élettani hatásain túl, rendkívül finom étel

A népi gyógyászat szerint a lereszelt torma mézzel elkeverve és átpréselve köhögés, rekedtség és légcsőhurut kiváló ellenszere. Úgy tartották, hogy a napi néhány kiskanálnyi torma-sziruppal az influenza is megelőzhető. Az orvosok megállapították, hogy a torma rendszeres fogyasztása a gyomor-, és hólyagrák kialakulásának veszélyét csökkentheti. Étrendünkbe tehát célszerű beépíteni, mártást és pürét is készíthetünk belőle.

Ecetes torma

Hozzávalók: 1 szál torma (kb. 30 dkg), 1 dl borecet, 1 kk só, 2 ek cukor, tartósító

Elkészítése: A tormát megmossuk, meghámozzuk, és finomra reszeljük. Meglocsoljuk a borecettel, meghintjük a sóval, és a cukorral, késhegynyi tartósítót szórunk rá, és alaposan összekeverjük. Kisebb üvegekbe töltve, hűtőben tároljuk.

Tormabor

Elkészítése: 30 g reszelt tormát 24 órán át 1 l borban áztatunk. Leszűrjük, és étkezés előtt 60 grammnyit fogyasztunk belőle. Vérszegénység elleni erősítő bor.

Tormás ecet

Hozzávalók: 5 dl borecet, 5 dkg frissen reszelt torma, 1 kk só.

Elkészítése: A tormát üvegbe tesszük, ráöntjük a borecetet, és a sót, és 1 hétig érleljük, közben naponta felkeverjük. Leszűrve palackozzuk. Hús- és burgonyasalátákhoz használjuk.

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál ecetes torma
  • 8-10 leheletvékony szelet húsvéti sonka
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • szerecsendió, só, bors

Elkészítés:

Olvaszd fel a vaj felét egy lábasban, add hozzá a lisztet, és addig kevergesd, amíg aranysárga árnyalatot nem kap. A tűzről levéve add hozzá a hideg tejet és a tejszínt, keverd csomómentesre, sózd, borsozd, fűszerezd. Ezután újra tedd vissza melegedni, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyd kihűlni.

Ezt követően a vaj másik felét keverd hozzá a mártáshoz, adagold hozzá a tormát, és keverd el alaposan. Utolsó mozzanatként kanalazz krémet a sonkákra, majd tekerd fel őket. Voila, kész is a tormás sonkatekercs! Ha tartalmasabb ételt készítenél, arra is van tippünk: a tormát töltsd csirkemellbe!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek