Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja!

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja!

Könnyen lehet, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek közt a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat.Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Mi okozza a hisztamin intolerancia tüneteit?

Hisztamin a szervezetünkben található, valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben. Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi hisztamin szabadul fel.Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja!

Az eredmény minden esetben az, ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

Ezért jelent gondot a húsvéti menü

Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü része a füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, de a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor - is rontja a hisztamin érzékenyek állapotát.  A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a hisztamin diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.

Ilyen panaszok jelentkezhetnek

A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztaminintolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztaminintolerancia lehetőségére is gondolni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások