Hogyan készüljön fel az online vizitre? 

Hogyan készüljön fel az online vizitre? 

A legtöbben még csak most ismerkedünk a távkonzultációval, melynek során személyes találkozó nélkül, online, skype-on, telefonon vagy e-mailben kérhetünk tanácsot, gyógyszerek beállítását vagy módosítását kezelőorvosunktól. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan érdemes felkészülni a távkonzultációra annak érdekében, hogy a maximális segítséget kaphassuk.

Az allergiaszezon idén sem marad el

Habár jelenleg az egész világ a koronavírusra figyel, és mindenki a fertőzés terjedésére tett megelőző lépések betartására törekszik, a pollenallergiások sajnos idén sem kapnak felmentést a tüneteik alól. A következő napokban visszavonhatatlanul megérkezik a tavasz, a kőris, a nyír és a platán is szórja a polleneket, de még előttünk a leggyakoribb allergén, a parlagfű nyári virágzása is.

Figyeljük az aktuális pollenjelentést, ne hagyatkozzunk a pollennaptárra, mert az időjárás függvényében az egyes növények pollenszórása eltolódhat. Ha az allergén pollen megjelenik a levegőben, meg kell kezdenünk a tüneti kezelést. Az igazán hatásos, személyre szabott, akár több készítmény egyidejű kombinációját tartalmazó kezelést allergológus tudja összeállítani.

Hogyan készüljön fel az online vizitre? 

Távkonzultáció lépésről lépésre

Ha bejelentkeztünk távkonzultációra és a skype-on vagy telefonon történő egyeztetést választottuk, akkor megkapjuk a pontos időpontot, amikor az orvossal beszélhetünk. Az időpont előtt készüljünk fel a beszélgetésre:

  • Írjuk össze az összes kérdésünket, ami felmerül bennünk a tüneteinkkel/kezeléssel kapcsolatban.
  • Ha a korábbiakhoz képest új tünet jelentkezett, azt is jegyezzük fel!
  • Hasznos lehet a beszélgetés előtt tüneti napló vezetése, így a kezelőorvos képet kaphat arról, hogy panaszaink milyen gyakorisággal, esetleg mihez köthetően jelentkeznek.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereink és táplálékkiegészítők, vitaminok legyenek a közelben, illetve érdemes listát is készíteni róluk. A készleten lévő gyógyszereink mennyiségét ellenőrizzük, ne felejtsünk el receptet kérni, ha valamelyikből már csak kevés van.
  • Lehetséges, hogy a tüneteink alapján szükség lesz bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére. Ezt csak személyesen a rendelőben tudjuk megtenni, természetesen az előírások szerinti óvintézkedések betartása mellett erre is van lehetőség. A lelet kiértékelése és a kezelés további beállítása azonban már az online térben folytatódhat.
  • Beszéljük meg a kontroll időpontját is, amennyiben szükséges.
  • Ha allergén immunterápiát szeretnénk kezdeni, parlagfű allergiások számára mielőbb javasolt az orvossal történő konzultáció, mert a kezelést legkésőbb május elején meg kell kezdeni! Aki ebben az évben kezdi a kezelést, egyeztessen mielőbb allergológussal, az allergén immunterápia indításának feltételeiről – az előzetes vizsgálatokról - a jelenlegi járványhelyzetben.

Hogyan készüljön fel az online vizitre? 

Ezért fontos az allergiás tüneteket kezeltetni

Ha az allergia csak egy kis tüsszögést, szemviszketés vagy orrfolyást okoz, hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Pedig a kezdeti enyhe tünetek a később egyre erősebbek lehetnek, és nappal a munkavégzést, éjjel a nyugodt pihenést is zavarhatják. A kezeletlen allergia szövődményeként akár krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy asztma is kialakulhat, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, mivel a gyulladt orrnyálkahártya fogékonyabb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell.

Ebben az időszakban segítség, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe vehetünk, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek