Hogyan kerüljük el a depressziót?

Hogyan kerüljük el a depressziót?

Télen a depresszió, vagy a levertség könnyen kopogtat. Ennek hátterében állhat a D-vitamin hiánya is, de számos más anyag hiányállapota is okozhat enyhe depressziós tüneteket.

Folát

A folsav, vagy B9-vitamin, vagy folát - ahogyan a szervezetbe táplálékkiegészítőkkel bejuttatjuk – egy kifejezetten fontos anyag. Jellemzően akkor kerül szóba, mikor a velőcsőzáródási rendellenességek veszélyéről beszélünk, de a folsav azért ennél lényegesen többet tesz értünk. A vitamin ugyanis támogatja a sejtosztódást és befolyással van a szerotonin, vagyis a boldogsághormon képzésére is.

Cink

A cink jellemzően a férfiakkal összefüggésben kerül elő, hiszen a spermiumképzéshez elengedhetetlen anyag. A hölgyek esetében szintén kiemelt jelentőségű, és messze nem csak azért, mert jelenléte képes enyhíteni a depresszió tüneteit. A cink a szervezetben baktérium, vírus és gombaellenes hatást fejt ki, többek közt segít megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. Ez minden hölgy esetében hasznos, kismamáknál azonban kiemelten, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70 százalékáért.

Hogyan kerüljük el a depressziót?

B6-vitamin

Ez egy olyan anyag, amivel gyakrabban találkozunk, mégis, sokan nem is tudnak róla, hogy a B6-vitamin a neurotranszmitterek termelődésének elősegítése mellett bizony a depresszió kialakulása elleni is hatásos fegyver. A B-vitaminok azonban az étvágyat is növelik, amivel azért lehetnek gondok, például a terhesség alatt.

Vas

A vas a vérképzés elengedhetetlen kelléke, a hemoglobin vas hiányában nem képes a megfelelő működésre, így nem csak a vérképzés, hanem a gázanyagcsere is sérül az anyag hiányállapotai során. Vashiány esetén a fáradság és a depresszió is könnyen kopogtat, de pótlása nem olyan egyszerű, különösen bizonyos diéták, étkezési irányzatok esetében. A vas ugyanis állati eredetű táplálékokból sokkal jobban képes hasznosulni, vagyis hiába esszük nagyobb mennyiségben a spenótot, messze nem érünk el vele olyan eredményt, mint a májjal. Ennek megfelelően a vasat igen sok élethelyzetben érdemes pótolni táplálékkiegészítővel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek