Hírességekről neveznek el pókfajokat

Hírességekről neveznek el pókfajokat

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak- írja az MTI.

 

"A pókok nevével olyan emberek iránt akartuk kifejezni a tiszteletünket, akik kiállnak az emberi jogokért és figyelmeztetnek a klímaváltozásra - politikai vezetők és művészek iránt, akik elősegítik, hogy egy jobb világot eredményező megoldások szülessenek" – emelte ki Ingi Agnarsson pókszakértő, a projekt vezetője az egyetem közleményében.

A fajok olyan neveket kaptak, mint Spintharus davidattenboroughi, Spintharus barackobamai, Spintharus michelleobamaae és Spintharus davidbowiei. A kutatást a Caribbean Biogeography Projects keretében végezték.

Az újonnan elkeresztelt pókok élettere Észak-Amerika északi részétől Brazíliáig húzódik. Eddig a szakértők azt feltételezték, hogy ez a 15 pók mind a Spintharus fajhoz tartozik. Genetikai vizsgálatok szerint azonban legalább 15 különféle fajt alkotnak. "A DNS-adatok egyértelműek, ezek a pókok évmilliók óta nem párosodtak egymás között, tehát nem cseréltek géneket" - fogalmazott Agnarsson. A szakértők szerint az új felismerések az állatok védelmére is hatással lesz. "Más feladat egy világszerte elterjedt faj megőrzése és más egy genetikailag izolált faj speciális életterét megvédeni" - fejtették ki.

Az azonban, ha egy politikusról neveznek el egy állatfajt, nem jelent feltétlenül mély tiszteletet.

A jelenlegi amerikai elnökről például egy molylepkét, a Neopalpa donaldtrumpit nevezték el még januárban. Az állat fejét jellegzetes, aranyszínű pikkelyek borítják, amelyek feltűnően emlékeztetnek az elnök elhíresült hajviseletére.

(Fotó: nydailynews.com, David Bowie)

Hírességekről neveznek el pókfajokat

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek