Hiába van meg a két csík

Hiába van meg a két csík

A terhességi tesztek jellemzően a HCG hormon emelkedett szintjét mutatják ki. Ehhez jó esetben egy hét elég, de ez sokban függ az adott teszt érzékenységétől, illetve akár a korától is. Vagyis a pozitív teszt mutatja, hogy a szervezetünkben a terhességi hormon szintje megemelkedett. Es itt jön az elkeserítő csavar: nem csak a várandósság emelheti meg a hormon szintjét!

 

Azok a nők, akik családot szeretnének alapítani, a terhességi tesztet minden egyes alkalommal – amikor akár csak egy kicsit is késik a menzeszük –reménnyel telve csinálják meg. Ha pedig pozitív, akkor a fellegekben járnak. Sajnos egyes esetekben az örömöt nem sokkal később követi egy vérzés, és a nők értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt. Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos elmondta, hogy nem csak a terhesség okozhat pozitív terhességi tesztet, vagyis biztosat a szakorvos tud mondani!

Tumor: bár igen ritka, de előfordulhat az is, hogy a hormontermelés felborulását egy tumor okozza, ez létrejöhet akár úgy is, hogy a megtermékenyült petesejt alakul át, bár tény, hogy ez igen ritkán fordul elő.

Olcsó teszt: olcsó húsnak híg a leve – tartja a közmondás, és sajnos sokszor messze nem véletlenül. A terhességi tesztek esetében is igaz, hogy ha nagyon olcsó, rossz minőségű terméket választunk, az érzékeny lehet más hormonok emelkedett szintjére is, így pozitív eredményt jelezhet. Ilyen hormon lehet akár az LH is, mely például a menopauza alatt is megemelkedik, és akár vérzéskimaradással is párosulhat. De a hormon eltolódhat pajzsmirigyproblémák következtében is.

Méhen kívüli terhesség: ez egyfajta kivétel, mivel ebben az esetben a teszt nem hazudott, valóban létrejött a terhesség, de egy nagyon veszélyes formában. A megtermékenyült petesejt jó esetben vándorlásba kezd, áthalad a petevezetőn és eljut a méhbe, ahol a megvastagodott méhfalba be tud ágyazódni. Előfordulhat azonban az is, hogy bár a megtermékenyülés maradéktalanul végbemegy, a vándorlás korábban szakad meg, és a petesejt a petevezetőben kezd beágyazódni. A dolog veszélye, hogy az osztódás itt is megkezdődik, vagyis a sejt elkezd növekedni, méghozzá igen nagy tempóban. A petevezető azonban egy kis átmérőjű cső, vagyis sokáig nem bír teret engedni a növekedésnek. Ha pedig eléri a határait, akkor szétreped, komoly, akár halálos kimenetelű belső vérzést okozva. Fontos tisztázni, hogy a méhen kívüli terhesség esetében nincs esély a baba kihordására, ellenben mielőbbi orvosi beavatkozást igényel, hogy a súlyos következményeket el lehessen kerülni!

Biokémiai terhesség: talán ez a leg lehangolóbb mind közül. Ebben az esetben a HCG hormon szintje megnő, mivel a megtermékenyülés végbemegy, de maga a terhesség mégsem jön létre, vagyis a folyamat idejekorán megszakad. Tulajdonképpen némi túlzással egy nagyon korai vetélésnek is lehet tekinteni az eseményt, bár itt beágyazódásról szó sincsen. A pozitív tesztet jellemzően néhány napon belül vérzés követi, mivel a ciklus folytatódik. Az okok között előkelő helyen szerepel a szervezet nem megfelelő tápanyagellátottsága is. Ha ugyanis a test nincs felkészülve arra, hogy kihordjon egy életet, akkor bizony vagy meg sem történik a megtermékenyülés, vagy idejekorán megszakad – mondja dr. Angyal Géza.

Hiába van meg a két csík

A test viszonylag egyszerű szabályok alapján működik: első a saját létfenntartása. Amíg az nincs megfelelően biztosítva, addig semmi olyan funkciót nem működtet hatékonyan a szervezet, mely megterhelést jelenthet számára. Egy terhesség pedig plusz tápanyagfelhasználást, és komoly kihívást jelent a testnek. ebből jól látszik, hogy amíg az anya szervezete nincs feltöltve tápanyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal, vagyis amíg a működése nem optimális, addig a várandósság kialakulására elenyészően kicsi az esély.

A tápanyagraktárak feltöltésében hathatós segítséget jelent a várandósvitamin. Ez azonban csak akkor igaz, ha jól hasznosuló készítményt választunk. Ehhez érdemes szerves kötéssel rendelkező anyagokat tartalmazó pirulát keresni, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás és a megfelelő tagoltság. Előbbi azért, mert az egyes anyagok segítik mások felszívódását, utóbbi pedig azért, mert az eltérő trimeszterek bizony eltérő tápanyagigénnyel működnek, amit ritka kivételektőleltekintve szinte egyik gyártó sem vesz figyelembe. 3 fejlődési szakaszt különít el az orvostudomány, és ez nem is véletlen, vagyis mindenképpen olyan készítményt érdemes keresni, ami figyelembe veszi a trimeszterek igényeit!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek