Házi kedvencek: ivartalanítás pro és kontra

Házi kedvencek: ivartalanítás pro és kontra

Amerikai kutatások és tanulmányok is igazolják, hogy azok a szuka kutyák, amelyeknek nem lett eltávolítva, vagy legalább 6 éves koráig nem lett eltávolítva a petefészkük, hosszabb ideig élnek. Legtöbbször a kutyák és macskák ivartalanítása mellett szólnak az érvek, de Dr. Kopócsi Andrea holisztikus állatorvos, homeopata szerint érdemes a másik oldalt is megvizsgálni a döntés előtt. Ha az ivartalanítás mellett dönt a gazdi, a felépülés sokkal gyorsabban és kíméletesebben megy végbe, ha természetes gyógyszerekkel megtámogatjuk.

Nyugat-Európában és az USA-ban már évtizedek óta gyakorlat, hogy 3-6 hónapos korban ivartalanítják a kutyákat és macskákat, sőt egyre gyakrabban végzik el ezt a műveletet 6 hetes és 3 hónapos kor között, mondván ilyen korban könnyebben és gyorsabban végezhetők el a műtétek, a sebgyógyulás gyorsabb, és általában komplikációk nélkül megy végbe. Ugyanakkor az ivartalanítás hátrányaival is érdemes foglalkozni Dr. Kopócsi Andrea állatorvos szerint, ugyanis több tanulmány igazolja, hogy például a petefészkek megtartása meghatározza az élettartamot.

Házi kedvencek: ivartalanítás pro és kontra

„Jelenleg sajnos az állatorvosok nagy része, a tenyésztők többsége, valamint az összes menhely a petefészek minél korábbi eltávolítását (6 hónapos korban vagy előtte) javasolja. Ennek a döntésnek a legfőbb oka jelenleg a nem kívánt túlszaporulat meggátlása. Viszont ezzel előidézhetünk számos nem kívánt betegséget is, így saját kiskendvencünk esetében a döntés előtt érdemes tájékozódni” – hívta föl a figyelmet az állatorvos, majd elmondta, hogy az ivartalanítás hátrányai közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a húgyúti fertőzések, a vizelet inkontinencia, az autoimmun pajzsmirigygyulladás, a pajzsmirigy alulműködés, bizonyos daganatos betegségek, valamint a csípődiszplázia fokozott kockázata is.

Házi kedvencek: ivartalanítás pro és kontra

„Véleményem szerint a kan kutyákat nem szükséges ivartalanítani, kivéve, ha azt valamilyen egészségügyi probléma indokolja. Szuka kutyák esetében az idős korban viszonylag gyakran előforduló gennyes méhgyulladás megelőzése érdekében 5-6 éves korban érdemes elvégezni a műtétet. Ha az ivartalanítás mellett dönt a gazdi, érdemes természetes készítményekkel támogatni a gyógyulást” – hangsúlyozta az állatorvos.

  • Az arnica montana, bellis perennis és nux vomica alapanyagú homeopátiás készítmények 30 CH (1 adag 5 golyócska kevés vízben feloldva, a homeopátia szabályainak megfelelően beadva) egy-egy adagja közvetlenül műtét előtt, majd műtét után, ébredéskor segítenek a műtéti trauma és az altatás esetleges mellékhatásainak kivédésében.
  • A sebgyógyulásban a calendula alapanyagú homeopátiás készítmény (5 CH) az egyik legjobban bevált természetes megoldás, amelyet napi 3-szor, a varratszedés utáni második napig érdemes adagolni.
  • Ezen kívül egyedre szabott homeopátiás kúrával megelőzhetők a későbbi vizelet inkontinencia problémák, bőr- és szőrtünetek, viselkedési anomáliák, időben kezelhetők a mozgásszervi betegségek. Érdemes homeopata állatorvoshoz fordulni.
A UC Davis Állatorvosi Egyetem (University of California Davis Veterinary Medicine) 758 golden retriever kutya adatait dolgozta fel kutatásában.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek