Gyógyító ízek

A gyógynövényeket, mióta ember él a földön hasznosítják, sőt már előtte is, hiszen az állatok, főként a ragadozók legelészése sem a véletlen műve.

Az ősi kínai gyógyításban jelentős szerepet kaptak a növények, mint gyógyulást segítő anyagok. Az indiai doktorok körül-belül ötszáz fajta gyógynövényt használtak .De nem csak a kelet gyógyítói tudták melyik növényt mire és hogyan használják, hiszen Európában Krisztus előtt 3000-ben a sumérok már ismerték a különböző főzetek és esszenciák hatásait. Mégis most a kínai gyógyítók egyik ősi felfedezését szeretném megosztani Önökkel. Ők már évszázadok óta tudják, hogy a növények gyógyító hatása ételeinkben is megjelenik. A fűszeres étel nem csak egészségtelen lehet, sőt!

Íme, a teljesség igénye nélkül néhány olyan fűszernövény, amit mi is nap mint nap használunk, s nem is sejtjük valódi "tudásukat".

Itt van mindjárt a paprika. Azt mindannyian tudjuk, hála Szentgyörgyi Albertnek, hogy jelentős C vitamin tartalommal bír. Az talán kevésbé ismert, hogy a paprikatermés magas kapszaicin tartalma miatt élénkíti a keringést és javítja az idegműködést. Ételeink ízesítésékor biztosan nem gondolunk fertőtlenítő hatására, és vagy arra, hogy enyhíti a torokgyulladás kellemetlenségeit.

Aztán itt van a pörkölt alap másik fűszere a bors. Ennek természetes alkaloidja a piperin, ami emésztésjavító. Használják szélszorulás, bélgörcs és hasmenés kezelésére is. Ha nem a termést, hanem annak illóolaját használjuk, az étel íze borsos lesz, de nem csíp. Ugyanez az illóolaj frissítő hatású, ha nem belsőleg használjuk.

Népszerű zöldfűszerünk a petrezselyem meglepően sokoldalú gyógynövény. A leveleiből készült főzet haj- és bőrápolásra kiváló. A levél, a gyökér  és a szár hatóanyagai vizelethajtók, enyhítik a reumás panaszokat, az allergiás reakciókat is csökkentik. A levelekből készíthetünk borogatást, ami gyorsítja a ficamok, vágott sebek gyógyulását. Használatát várandós kismamák kerüljék, de a szülés után már bátran fogyaszthatják, hiszen a méh regenerálódását is segíti. Hasonló jó tulajdonságokkal dicsekedhet a majoránna is. Ételeinkbe akkora mennyiséget nem használunk, ami alkalmas lenne gyógyításra, de teája megfázás, fejfájás, enyhe menstruációs panaszok ellen jó. Érdekesség, hogy nagyanyáink parketta tisztításra is használták. Ha már a zöld fűszereknél tartunk meg kell említenünk a nálunk is egyre népszerűbb olasz konyhára igen jellemző bazsalikomot is. Ez az igen erős aromájú növény afrodiziákum, mivel serkenti a mellékvese hormontermelését. Levelei bélférgesség, övsömör, rovarcsípés ellen jók, sőt még a szúnyogokat is elriasztják.

A felsorolást még sokáig folytathatnánk, hiszen nem csak ezek a fűszerek rendelkeznek gyógyító hatással. Az itt felsoroltak közül a zöldfűszereket könnyen nevelhetjük mi magunk is, hiszen a nagy élelmiszer áruházakban kaphatóak cserépben, így a friss ágakkal, levelekkel ízesíthetünk, ezek szárításával pedig tea alapanyagot kaphatunk. Szárítani mindig lefelé fordítva kell, olyan helyen, ami száraz és ahol nem éri tűző napfény.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek