Gyógyító fűszerek: Kórokozók ellen kakukkfű

Gyógyító fűszerek: Kórokozók ellen kakukkfű

A mediterrán konyha közkedvelt fűszernövénye a modern fitoterápia egyik legfontosabb légúti nyákoldó és köptetőszere is.

Tea, fűszer vagy illóolaj, a kakukkfű méltán helyet érdemel a családi konyhában és házipatikában egyaránt.

Légúti nyákoldó és köptető

Az őszi megfázások idején nagy segítség lehet a kakukkfű, akár úgy, hogy higított illóolaját a helyiség levegőjébe permetezzük, vagy inhalálásra használjuk, akár napi többször, teaként fogyasztjuk. Oldja a légutakban felgyűlt és letapadt váladékot, elősegíti annak felszakadását, felköhögését. Légúti nyákoldó és köptető hatását tudományos vizsgálatok is igazolták.

Már a harcmezőkön is használták

A kakukkfüvet már az ókorban is használták holttestek balzsamozására, és harctéri sérülések kezelésére, sőt megelőzésként, járványok idején nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak. Fő baktériumellenes hatóanyagát, a timolt, Caspar Neumann német kémikus és gyógyszerész az 1600-as években. A modern fitoterápia egyik legfontosabb kórokozó ellenes gyógynövénye.

Gyógyító fűszerek: Kórokozók ellen kakukkfű

Segíti az emésztést

Teáját a népi gyógyászatban szélhajtásra, görcsoldásra, az emésztés elősegítésére régóta alkalmazzák.

Kakukkfű a konyhában

A mediterrán konyha, például a paradicsomos alapú tésztaszószok, fűszeres túrók, tejszínes-gombás raguk, kacsa- és libasült elengedhetetlen fűszere, jellegzetes, semmihez sem hasonlítható zamatot kölcsönöz az ételeknek. A lazachoz és a különféle tengeri halakhoz is jól illik, sőt a semlegesebb ízű zöldségeknek (például cukkini, krumpli) és a salátáknak is jó karaktert ad.

Szárított, virágos hajtásából pedig jóízű teát készíthetünk, amelynek illata a nyári rét hangulatát idézi a hűvös őszi estéken. Tíz percre áztassunk két teáskanálnyi kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

Akár frissen, a balkonról…

Kiskertben, de akár cserépben, az erkélyen, ablakban is megél, érdemes is egy bokrocskával tartani belőle, hiszen a friss fűszernövények zamata semmihez sem fogható élettel tölti meg az ételeinket.

Még több érdekesség a kakukkfűről Gyógynövény lexikonunkban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek