Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

(hirdetés) A fogérzékenység a felnőttek 15-20 %-át érinti, jellemzően a 20 és 50 év közöttieket, legtöbb esetben pedig a 30-39 éves korosztályban fordul elő. Előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. A nőknél tapasztalható nagyobb gyakoriság oka lehet, hogy a nők többet foglalkoznak a szépségápolási trendekkel, gyakrabban vesznek részt fogfehérítő kezeléseken.

A kezeletlen fogérzékenység jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét. A túlérzékenység miatt előfordul, hogy az érintettek elhanyagolják a fogmosást, sőt ritkábban fordulnak szakemberhez, amely fogszuvasodáshoz és fogágybetegséghez, hosszútávon pedig a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogérzékenység kialakulásának előzménye a fog nyaki részének szabaddá válása, ahol apró csatornák futnak a fog belseje felé és közvetítik az ingereket a fog belsejében futó idegek felé. Az ok lehet a fogíny visszahúzódása vagy a fogzománc egy részének elvesztése. Ínyvisszahúzódáshoz vezethet például a rossz fogmosási technika, az íny megsérülése. A zománcvesztéshez  hozzájárulhat a reflux, amely Európában a lakosság közel 40%-át érinti,  hiszen napjainkban rendkívül gyakori a stressz, amely a reflux egyik kiváltó oka.  Terhességnél a savak okozhatnak zománcvesztést, valamint a savas ételek és italok fogyasztása is fogérzékenységhez vezethet.

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

A kezelés első lépése szakember felkeresése, hogy biztos fogérzékenység-e a diagnózis.  A diagnózis után fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása. Használjunk puha sörtéjű fogkefét, illetve speciális fogkrémet, ami azonnal és hosszú távon enyhíti a fájdalmat. Válasszon olyan fogkrémet, ami a fogérzékenység okát szünteti meg és nem csak a tüneteket, vagyis a szabaddá vált dentincsatornákat lezárja. A különböző indikációkra ajánlott szájápolási termékeket adott színekkel jelölik, az elmex® termékek esetén az érzékenységre a megoldást a zöld szín jelenti.

Milyen legyen a fogkrém az ideális eredmény eléréséhez?

●       Azonnal enyhítse a fájdalmat
●       Hosszú távon hatásos legyen
●       Használata ne járjon fájdalommal
●       Könnyen használható legyen
●       Ne színezze el a fogakat
●       Természetes összetevőket tartalmazzon
●       Ne csak a fájdalmat és a tüneteket enyhítse, hanem az érzékenység okát is

Az érzékenység csökkentésére ajánlott fogkrém hatását kiegészíti a fogérzékenység elleni szájvíz használata. A szabaddá vált dentincsatornák lezárásával védi a fogakat az érzékenység ellen, fluoridtartalmának köszönhetően pedig fokozza a fogszuvasodás elleni védelmet. Az a jó szájvíz , amely nem tartalmaz színezéket és alkoholt, így nem irritálja az ínyt. Amennyiben érzékenyek fogai, használjon soft fogkefét a fogak alapos, de kíméletes tisztítására.

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

 

A cikket írta: Dr. Tóth Tünde Fogszakorvos, a Colgate-Palmolive Magyarország  Kft. tudományos munkatársa

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek