Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

A fogérzékenység a felnőttek 15-20%-át érinti, jellemzően a 20 és 50 év közöttieket, legtöbb esetben pedig a 30-39 éves korosztályban fordul elő. Előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. A nőknél tapasztalható nagyobb gyakoriság oka lehet, hogy a nők többet foglalkoznak a szépségápolási trendekkel, gyakrabban vesznek részt fogfehérítő kezeléseken.

2020.12.01

A kezeletlen fogérzékenység jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét. A túlérzékenység miatt előfordul, hogy az érintettek elhanyagolják a fogmosást, sőt ritkábban fordulnak szakemberhez, amely fogszuvasodáshoz és fogágybetegséghez, hosszú távon pedig a fogak elvesztéséhez vezethet.

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

A fogérzékenység kialakulásának előzménye a fog nyaki részének szabaddá válása, ahol apró csatornák futnak a fog belseje felé és közvetítik az ingereket a fog belsejében futó idegek felé. Az ok lehet a fogíny visszahúzódása vagy a fogzománc egy részének elvesztése. Ínyvisszahúzódáshoz vezethet például a rossz fogmosási technika, az íny megsérülése. A zománcvesztéshez  hozzájárulhat a reflux, amely Európában a lakosság közel 40%-át érinti,  hiszen napjainkban rendkívül gyakori a stressz, amely a reflux egyik kiváltó oka.  Terhességnél a savak okozhatnak zománcvesztést, valamint a savas ételek és italok fogyasztása is fogérzékenységhez vezethet.

A kezelés első lépése szakember felkeresése, hogy biztos fogérzékenység-e a diagnózis.  A diagnózis után fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása. Használjunk puha sörtéjű fogkefét, illetve speciális fogkrémet, ami azonnal és hosszú távon enyhíti a fájdalmat.

Milyen legyen a fogkrém az ideális eredmény eléréséhez?

  • Azonnal enyhítse a fájdalmat

  • Hosszú távon hatásos legyen

  • Használata ne járjon fájdalommal

  • Könnyen használható legyen

  • Ne színezze el a fogakat

  • Természetes összetevőket tartalmazzon

  • Ne csak a fájdalmat és a tüneteket enyhítse, hanem az érzékenység okát is

Az érzékenység csökkentésére ajánlott fogkrém hatását kiegészíti a fogérzékenység elleni szájvíz használata. A szabaddá vált dentincsatornák lezárásával védi a fogakat az érzékenység ellen, fluoridtartalmának köszönhetően pedig fokozza a fogszuvasodás elleni védelmet. Az a jó szájvíz , amely nem tartalmaz színezéket és alkoholt, így nem irritálja az ínyt.

Fogérzékenység és a megoldás fogérzékenységre

 

A cikket írta: Dr. Tóth Tünde Fogszakorvos, a Colgate-Palmolive Magyarország  Kft. tudományos munkatársa


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek