Fogamzásgátlási módszerek: pró és kontra

Fogamzásgátlási módszerek: pró és kontra

A nem kívánt terhesség elkerülésére ma már számos védekezési lehetőség adott. Hormonális és nem hormonális módszerek, napi gyakorisággal szedendő, több hetenként vagy akár néhány évenként alkalmazandó készítmények/eszközök is léteznek.

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás több formában jelenik meg. Megvalósulhat kombinációs hatóanyagú készítményekkel (ösztrogén+gesztagén), illetve csak gesztagén komponenssel. Ez utóbbiak szoptatás alatt is alkalmazhatók.

A beviteli úttól függően is vannak különbségek: a tablettákon kívül léteznek hormontartalmú hüvelygyűrűk, illetve méhen belüli eszközök. Amennyiben nem szájon át szedett gyógyszerekről van szó, alacsonyabb hormondózissal elérhető a hatékony védekezés, ami a mellékhatások minimalizálása szempontjából előnyös lehet.

PRÓ: A hormonális fogamzásgátló módszerekkel szabályosabbá, kevésbé görcsössé válhat a havi vérzés, enyhülhetnek a premenstruációs tünetek, könnyebben gyógyulhat az akné, bizonyos fokú védelem jelentkezhet a petefészekcisztával, a petefészek-, illetve a méhdaganattal szemben, és csökkenhet a csontritkulás kockázata.

KONTRA: Néhány esetben ellenjavallt a hormonális fogamzásgátlás, vagyis másféle védekezési módszert kell választani. Ha korábban trombózisa volt a nőnek, vagy igazolt nála a trombózishajlam, az kizáró ok, csakúgy, mint a szívbetegség, az angina vagy a stroke. Emellett, aurával jelentkező migrén, aktív májbetegség, autoimmun betegségek vagy emlődaganat esetén is célszerű egyéb védekezési módszert választani.

Tudni kell, hogy:

a szájon át szedendő hormonális fogamzásgátlóknál a leggyakoribb – esetlegesen terhességhez vezető – hibalehetőségeknek a szedési hibák (nem előírásszerű szedés) és a különféle gyógyszerkölcsönhatások számítanak.

  • számos antibiotikum, vírusellenes szer, szájon át szedett gombaellenes szer csökkentheti a fogamzásgátlók hatását.
  • egyes gyógynövények (pl. orbáncfű) készítményei kölcsönhatásba léphetnek a hormonális fogamzásgátlókkal.
  • a dohányzás a fogamzásgátlók hormon hatóanyagainak a gyorsabb lebomlásához vezethet. Hormonális fogamzásgátlók szedése mellett kerülendő a dohányzás!
  • divat-diéta vagy tartós éhezés is vezethet a fogamzásgátlók hatásvesztéséhez

 

  • Fogamzásgátlási módszerek: pró és kontra

Hormonmentes védekezési lehetőségek

1. Óvszer

Az óvszer - mint mechanikus elven működő védekezési eszköz -, nagy hatékonyságú, biztonságos, hormonmentes, „mellékhatásoktól” mentes védekezési lehetőséget kínál, feltéve, ha az óvszert szakszerűen, a használati útmutatóban leírtak alapján alkalmazzák. Megfigyelték, hogy a „hibás” használat (késői felhelyezés, szakadás) általában a nem összeszokott párokra jellemző.

PRÓ: az óvszerhasználat a nemkívánatos terhesség megelőzésén kívül a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is megnyugtató védelmet kínál.

KONTRA: egyesek - a felhelyezése miatt - a szexuális együttlét spontaneitásának a megtörését hozzák fel negatívumaként.

2. Hüvelyben alkalmazandó készítmények

A spermiumokat bénító, elölő úgynevezett spermicid hatóanyagot (benzalkónium-klorid, nonoxinol-9) tartalmazó készítmények (hüvelykrém, hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelykapszula) rendszeres vagy alkalmankénti szexuális élet esetén is javasolhatók.

PRÓ: Könnyen hozzáférhető, vény nélkül kapható, hormonmentes, kevés mellékhatással járó megoldást kínálnak a nem kívánt terhesség megelőzésére,- akár a szoptatás időszakában is, vagy szükség esetén egyéb módszerekkel (óvszer stb.) kombináltan.

KONTRA: a spermicidek - a hüvelyhámot károsító hatásuk révén - fokozhatják a szexuális úton terjedő betegségek átvitelének az esélyét. Szappanos vízzel, tusfürdővel való érintkezésük csökkenti a hatékonyságukat, valamint a legtöbbjüket aktus előtt bizonyos idővel kell felhelyezni, így alkalmazásuk tervezettséget igényel.

3. Méhen belüli rendszerek

A hormont kibocsájtó méhen belüli rendszereken kívül hormont nem tartalmazó, méhen belüli fogamzásgátlók is léteznek: ez esetben egy vázanyagra réz, vagy réz és nemesfém (arany, ezüst) ötvözete kerül. Az eszközből felszabaduló (fém)részecskék egy „steril gyulladást” hoznak létre a méh üregében, így biztosítják a fogamzásgátlást 3-5 éven át. A felhelyezésük orvosi közreműködéssel történik.

PRÓ: Előnyei közé tartozik a relatív kedvező ár, a felfüggeszthető hatás (eltávolítja az orvos), a nagy hatásfok, a szoptatás melletti használhatóság.  
KONTRA: Lehetséges szövődménye, hogy egy esetleges terhesség bekövetkezése esetén nagyobb vetélési eséllyel, koraszülési rizikóval és szepsziskockázattal kell számolni.

Dr. Harsányi Mária

szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások