Ficam? Rándulás? Szalagszakadás?

Ficam? Rándulás? Szalagszakadás?

Egy hirtelen mozdulat, megerőltetés, a bemelegítés nélküli sportolás könnyen okozhat sérülést, az ízületeknél rándulás, ficam alakulhat ki.

Ízületeinket 2-3, porccal borított, ízesülő csontfelszín, az ízületi tok és a tokot kívülről erősítő, stabilizáló szalagok alkotják, ezek a területek fizikai megerőltetés hatására könnyen sérülhetnek. Dr. Kökény Zoltán sebész az egeszsegtukor.hu-n foglalta össze az ízületi sérülések fájdalmas következményeit.

Rándulás

Rándulás esetén az ízfelszínek eredeti helyükön maradnak, illetve a sérülés után visszaugranak  a megfelelő pozícióba, és visszaáll a helyes anatómiai felépítés, ám a szalagok és az ízületi tok megnyúlik, esetleg el is szakad. A környező részek sérülése miatt komoly fájdalom, jól látható duzzanat, vérömleny alakul ki. Bár az ízület többé-kevésbé mozgatható, a nagy fájdalom miatt szinte merev lesz.

Ficam? Rándulás? Szalagszakadás?

A rándulás tünetei:
  • nyugalmi helyzetben is fájdalmas
  • duzzadt
  • a sérülés helyén a bőr elszíneződik, vérömleny alakul ki
  • a sérült testrész mozgatható, de mozgásterjedelme beszűkült
  • mozgatására fokozódik a fájdalom

Ficam

Ha az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot, és külső erőhatás nélkül tartósan úgy is marad, ficamról beszélünk. Leggyakrabban a vállnál, könyöknél, térdnél és bokánál jön létre, de az ujjízületek ficama is sokaknak ismerős. Általában jelentős húzó, csavaró vagy oldalirányú erők hatása esetén alakul ki. A ficam enyhébb esetben lehet részleges, súlyosabb balesetnél teljes, az ízületi tok és az ízületi szalagok rendszerint sérülnek. Részleges ficamnál az ízfelszínek még érintkeznek egymással, de nem teljes felületünkön, teljes ficam esetén azonban az ízfelszínek teljesen eltávolodnak egymástól. A sérülés helye kívülről torznak, deformáltnak tűnik, mozgatása komoly fájdalmat okoz. A térd teljes ficama különösen veszélyes, hiszen az artéria is sérülhet.

A ficam tünetei

  • a testrészt deformált
  • nem mozgatható
  • helyzete rugalmasan rögzített (visszaugrik a mozgatás előtti, kificamodott állapotba)
  • rendkívül fájdalmas

Szalagszakadás

A rándulás és a ficam gyakori velejárója az ízületi szalagok sérülése, szakadása: az ízület szalagjai teljes keresztmetszetüket tekintve teljesen elszakadhatnak, a szalag leválhat a csontról, de a szalag akár egy csontdarab együtt is leszakadhat. Az ízületben azonnal fájdalom jelentkezik, duzzanat, vérömleny jelentkezik, és az ízület instabil lesz.

Ne tegye helyre egyedül!

A sérülés után érdemes gyorsan orvoshoz fordulni, első lépésként a testrészt nyugalmi állapotba kell helyezni, a lábat fel kell polcolni, a kart fel kell kötni, ha lehet, rugalmas pólyával rögzítve, hogy ne mozdulhasson el. Laikusként a sérült testrészt kezelni, a ficamot „helyretenni” tilos, nehogy szalagszakadás, ideg- vagy érkárosodás jöjjön létre. Általában fizikális vizsgálattal és röntgenfelvétellel megállapítható, hogy pontosan milyen sérülésről van szó, de szükség lehet egyéb képalkotó diagnosztikai segítségre is (ultrahang, CT, MR), hogy a sérülés kiterjedését meg lehessen határozni.

Az elmozdult ízvégeket a szakorvos helyre teszi, a kívánt anatómiai helyzetet visszaállítja, a sérült szalagokat, a csont- vagy lágyrészek sérüléseit ellátja - ezekhez műtéti feltárásra is szükség lehet. A helyreállítás után az ízületet rögzíti, hogy megfelelően gyógyuljon, ehhez rögzítőkötésre, gipszkötésre is szükség lehet. A kötés eltávolítása után megkezdődik az ízület rehabilitációja, gyógytornával, fizioterápiás módszerekkel nyeri vissza a testrész használhatóságát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek