Felszálló fertőzés

Felszálló fertőzés

A várandósság azonban megváltoztatja a helyzetet. Ilyenkor nem csak a hormonháztartás borul fel, hanem az immunrendszer is legyengül. Ennek oka hogy az új élet lehetőséget kapjon a szervezetben való megtapadásra. Az immunrendszer ugyanis idegenként ismerné fel a magzatot, hiszen az az anya „testéből” táplálkozik. Így tehát a hormonális változások gyengítik az anya immunrendszerét is. minden hatással van a hüvely savas közegére is, mely várandósság alatt lényegesen gyengülhet.

Felszálló fertőzéssel minden nő találkozott már élete során. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor is kell számolni ezzel a lehetőséggel, hiszen egy felfázás csak kellemetlen, de egy várandósság alatti fertőzés akár vetélést, vagy koraszülést is eredményezhet! A témában Ratkó Tünde van segítségünkre.

Felszálló fertőzés?

A hüvely fokozottan van kitéve a fertőzés lehetőségének. Gondoljunk csak a szexre, a nyilvános wc-kre, vagy éppen a tangára. Mind olyasmi, ami a hüvelyi fertőzések melegágya lehet. Persze a természet nem alkotott ilyen törékeny részeket a testen. A hüvely egy alapvetően savas flórával rendelkezik, mely segít a fertőzések legyőzésében, elkerülésében. Vagyis a rendszer tökéletes, nem is igényel igazán olyan beavatkozásokat, mint azirrigálás, hiszen ezzel csak a természetes védvonalat gyengítjük!

Felszálló fertőzés

Nem jó az erős immunrendszer?

De igen, sőt, kell is, hogy a babára és a mamár veszélyes fertőzéseket ki tudja küszöbölni. A terhesség azonban igen nagy igénybevételt jelent a szervezetnek, és rengeteg plusz tápanyag elvonását. Vagyis sokszor az immunrendszer nem tud visszaerősödni a megtermékenyült petesejt beágyazódása után, hogy védelmi funkcióját jól ellássa. Vagyis többek között a hüvely is fogékonyabb lesz a fertőzésekre. Ez pedig egy kiemelt terület, hiszen ha felszálló problémával szembesülünk, az közvetlen hatás gyakorol a terhességre is. A szomorú statisztika azt mutatja, hogy a vetélések és koraszülések több, mint a feléért tehetők felelőssé a felszálló fertőzések.

A probléma elkerülése a megfelelő tápanyagpótlással lehetséges, melyre ma már a szakemberek jellemzően valamilyen várandósvitamint javasolnak. A készítményeknél fontos a jó felszívódás, ehhez szerves kémiai kötésű anyagokat kell tartalmazzanak. Lényeges a trimeszterek, vagyis a fejlődési szakaszok eltérő igényeinek minél pontosabb kiszolgálása, vagyis a készítmény megfelelő tagolása, valamint a komplexitása is. Hiszen az egyes anyagok felszívódását, hasznosulását nagyban befolyásolja, hogy jelen vannak-e más anyagok is. Emellett a fertőzések megakadályozása érdekében a cink és a réz jelenléte is szükséges, mivel ez a két anyag antibakteriális hatással is rendelkezik, valamint hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez!

A megfelelő tápanyagpótlás mellett a mozgás is elengedhetetlenül fontos. ezzel serkenthetjük a vérkeringést, javul a kiválasztás, és minden szervrendszer működése. Sokan félnek a terhesség alatt mozogni, pedig csak jót tehetnek vele, ha betartják a fokozatosság elvét, és nem terhelik túl magukat. Ebben a szakember is segít, de egy kellemes, hosszú séta egy közeli erdőben mindenképpen jót tesz majd, és nem csak fizikailag, hanem lelkileg is!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek