Február van, de már vörösbe borult a pollentérkép

Február van, de már vörösbe borult a pollentérkép

Bár a reggeli órák még kissé hűvösebbek lehetnek, február első hetében sokfelé tavaszias időben volt részünk. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ szakembere kérdésünkre elmondta, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek is érezhettek az elmúlt napokban.

Megkezdődött a pollenszezon

-Kellemesen tavaszias időjárással lepett meg bennünket idén is a február, amit a pollenallergiások is megérezhetnek – mondja dr. Moric Krisztina. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a mogyoró, az éger, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, az égeré pedig a hétvégén több helyen is elérheti a nagyon magas szintet. Némi enyhülést hozhat az ismételt lehűlés és fagy, aminek a hatására a pollenterhelés várhatóan csökkenni fog, de a tavaszi fák pollenjére allergiások már számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére – hangsúlyozza Moric doktornő.

A májusig tartó időszakban a nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris és a platán okozhat tüneteket. A késő tavaszi-kora nyári pollenszezonban a fűfélék, csalánfélék, útifű, vadsóska, míg a nyár végi-őszi pollenszezonban a parlagfű, a fekete üröm, a libatopfélék és a disznóparéjfélék pollenszórása viselheti meg jobban a pollenérzékenyeket.

Február van, de már vörösbe borult a pollentérkép

Hogy enyhítsük a tüneteket?

- A pollenallergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szem- és torokviszketést, könnyezést, valamint bőrirritációt tapasztalhat az allergén növény virágzásának idején. A tüneteket a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroid készítmények enyhíthetik, de az orrmosás is segíthet a szezon átvészelésében. Tapasztalataim szerint betegeink többsége már tudatosan készül az allergiaszezonra, és időben jelentkezik nálunk, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze – ismerteti a szakember.

Az allergénspecifikus immunterápiát az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül el kell kezdeni, hogy hatékony lehessen. Azok a mogyoróallergiások, akik tehát már tavaly novemberben belekezdtek az allergénspecifikus immunterápiába, idén sokkal könnyebben vészelhetik át ezeket a heteket.

Jó hír azonban, hogy a parlagfű allergiás betegek még időben vannak. Nekik mindenképpen érdemes felkeresni egy allergológus szakembert, hiszen ha áprilisig belefognak a terápiába, jelentősen mérsékelhetik kínzó tüneteiket. Az allergénspecifikus immunterápia 3-5 évig tartó kezelést jelent, melynek során szájon át szedhető allergén immunterápiás készítmények segítségével szoktatjuk hozzá a szervezetet a tüneteket okozó allergénhez. A módszer előnye a tüneti kezeléssel szemben, hogy az allergia kiváltó okára hat. A kezelés hatására pácienseink többsége jelentős életminőség javulásról számol be.

Sokan hosszú idő után először hódolhatnak újra korábbi szabadidős tevékenységeiknek, és szorongásmentesen, kellemetlen tünetek nélkül sportolhatnak, kirándulhatnak és élhetik hétköznapjaikat – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergia Központ szakembere.

Forrás: Allergia Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek