Fáj a nyaka? Változtasson alvási pozíciót!

Fáj a nyaka? Változtasson alvási pozíciót!

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni – mint például a korral járó változások ‒, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtatni lehet. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.

Alapvetően két helyzet kíméli a nyakat: a háton és az oldalt alvás. Ha háton alszunk, érdemes olyan párnát választani, amely elég kerekded ahhoz, hogy megtámassza a nyak természetes ívét, viszont elég lapos ahhoz, hogy a fej vízszintesen lehessen. Ehhez speciálisan kialakított párnák is kaphatók, amelyeknél a nyaki részt kissé magasabban, erősebben alakították ki. Ugyancsak hasznosak lehetnek az úgynevezett memóriahabos párnák, amelyek alkalmazkodnak a nyak és a fej kontúrjához.

Fáj a nyaka? Változtasson alvási pozíciót!

Oldalt alvásnál a gerinc egyenesen tartásában segíthet egy hasonlóan kialakított párna, amely magasabb a nyaki, mint a feji részen. Ellenben a túl magas és merev párna egész éjszaka hajlott tartásra kényszerítheti a nyakat, ami reggeli fájdalomhoz, merevséghez vezethet.
A hason alvás a legkevésbé előnyös a nyak szempontjából, mert a gerinc így nem őrzi meg a természetes görbületét, a nyak pedig oldalt fordul alvás közben.

Az alvási pozíció és maga az alvás nagyon komoly szerepet játszhat a mozgásszervi fájdalmaknál, így a nyak- és a vállfájdalomnál is. Kutatások bizonyítják, hogy az alvászavarokról beszámoló betegeknél jóval nagyobb arányban vannak jelen a mozgásszervi panaszok. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alvásproblémák megzavarják az izom éjszakai ellazulását és a normál körülmények közötti alvás alatti gyógyulási folyamatokat. Így pedig kialakulhat egy ördögi kör: a fájdalom alvászavarokhoz vezethet, ami pedig fokozza a panaszokat.

Miért fontos az orvosi diagnózis?

A nyakfájdalom és nyaki merevség nagyon gyakori panasz, aminek legtöbbször orvosi kezelést nem igénylő oka van, mint például az ülőmunka során tapasztalható nem megfelelő pozíció, a nyak éjszakai „elalvása” vagy a rossz testtartás – bár ezt érdemes gyógytornásszal, ortopéd orvossal korrigálni.

Vannak olyan okok is, amelyek természetesen azonnali orvosi ellátást tesznek szükségessé, hiszen sérülés esetén, valamint a szívinfarktus és az agyhártyagyulladás tüneteként mutatkozó nyaki fájdalom ellátása nem tűr halasztást. Ha azonban nem ilyen akut esetről van szó, mindenképpen alaposan utána kell járni az okoknak, hiszen számtalan betegség járhat ilyen panasszal.

A többi között ezek az alábbiak lehetnek:

-       Rheumatoid arthritis
Ez az autoimmun eredetű kórkép, az ízületi gyulladás fájdalmat, merevséget okoz az érintett ízületekben, így akár a nyakban is.

-          Csontritkulás
A csontszerkezet változása, meggyengülése kisebb repedéseket, akár töréseket eredményezhet, legtöbbször a kezekben és a térdben, ritkábban a nyakban is.

-          Fibromyalgia

Ez egy olyan állapot, amely erős izomfájdalommal jár testszerte, különösen a nyakban és a vállak területén.

-          Spondylosis

A nyaki gerinc kopásos megbetegedése esetén, meszes felrakódások alakulnak ki a csigolyák szélein. Ilyenkor a fájdalmat a mozgás váltja ki, és gyakran hallható ropogó hang is a nyak mozgatásánál.

-          Nyaki gerincsérv

Ha a porcok valamilyen ok miatt megsérülnek, vagy elkopnak, a bennük lévő anyag kitüremkedve nyomhatja a környező ideggyököket, esetleg a gerincvelőt, nyilvánvaló fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozva.

-          Nyaki gerinc szűkülete

Amikor a gerinccsatorna valamilyen ok – gyakran gyulladás – miatt szűkül, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, ideggyökökre.

-          Ritkább okok

A diagnosztizálás során figyelembe kell venni, hogy ritkább esetekben születési rendellenességek, fertőzések, daganat, tályog, Lyme-kór, övsömör utáni állapot, poszt Covid-szindróma részjelensége is okozhat nyakfájdalmat.

Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció. A tartós javulás érdekében pedig jó hatású lehet a természetes hatású lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, illetve a megelőzés és a kiújulás elkerülése érdekében feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs. Bizonyos esetekben jó megoldás lehet a neurálterápia, amely megfelelő technikával végezve, akut és krónikus fájdalmaknál, gyulladásoknál, gócos hátterű és reumás betegségeknél (előbbinél fontos lehet a góckutatás, fogorvos, fül-orr-gégész, nőgyógyász, urológus bevonásával), gerincbetegségeknél, neuralgiáknál is képes segíteni.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebész, fájdalomspecialista, a neurálterápia szakorvosa

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek