Ezért fontos a fogmosás COVID idején

Ezért fontos a fogmosás COVID idején

A kezeletlen fogágybetegségben szenvedők nagyobb arányban halhatnak meg vagy kerülhetnek súlyos állapotba COVID-19 fertőzés esetén.

2021.05.28

Felmérésben igazolták, hogy a fogágybetegség (parodontitis) összefüggésben áll a súlyos COVID-szövődményekkel. A parodontitisben szenvedő emberek gyakrabban kerülnek lélegeztető gépre, intenzív osztályra vagy válik végzetessé a betegségük. A folyamat hátterében az áll, hogy a fogágybetegség nyitott kapuként szolgál a különböző kórokozók és toxinok számára, amelyek a szervezetbe jutva fokozzák a gyulladásos reakciókat, így hozzájárulhatnak az úgynevezett citokin vihar kialakulásához is.[1] A nem megfelelő szájhigiénia következtében bizonyos hajlamosító tényezők (dohányzás, genetikai hajlam, egyes általános megbetegedések megléte) mellett fogágygyulladás alakul ki, amely a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.  Kezdő lépése minden esetben a fogínygyulladás, amely később átterjed a fogágy mélyebb szöveteire, a fog tartó szerkezetére. Legfőbb tünetei a vérző, duzzadt íny, az íny visszahúzódása, a kellemetlen szájszag, a fogak elmozdulása. A parodontitist leginkább a helyes fogmosással lehet megelőzni, amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását, a fogkő kialakulását és nem mellesleg a fogszuvasodást is.

Ezért fontos a fogmosás COVID idején

Nem csak a rendszeresség a lényeg, hanem az alaposság és a helyes módszer is. Ezzel kapcsolatban a Curaprox szakértője, Dr. Tihanyi Dóra parodontológus fogorvos elmondta: „A fogágybetegség megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy a fogakon azokat a részeket tisztítsuk meg alaposan fogmosáskor, amelyek nem öntisztulóak. Két ilyen kritikus területet emelnék ki: a fog és az íny találkozásánál lévő fognyaki részt, illetve a két fog közötti területet. A fognyaki résznél a fogkefét az íny felé döntve, körkörös mozdulatokkal kell mosni a fogat, ehhez pedig érdemes puha, sűrű csomózású fogkefét használni, hiszen a kemény sörték felsérthetik az ínyt. A fogközöket pedig megfelelő méretű, fogköztisztító kefékkel kell megtisztítani.”

Az elmúlt másfél évben nem kevés szó esett arról, hogy milyen fontos a gyakori és alapos kézmosás. Ugyanakkor arról nem igen beszéltek, hogy a megfelelő szájhigiénia jelentősen hozzájárul nem csak a szájüreg, hanem a szervezet általános egészségi állapotának fenntartásához.A rendszeres és helyes fogmosás megelőzi a parodontitis kialakulását, ami az egyik rizikófaktora a COVID-19 betegség súlyos szövődményeinek. Amikor homeoffice-ban dolgozunk, sokat vagyunk otthon, hajlamosak vagyunk elhanyagolni vagy éppen kihagyni a mindennapos testápolási rutinunkat, beleértve a fogmosásokat is. Ez a hajnál, a sminknél, a borotválkozásnál csupán esztétikai probléma, ugyanakkor a szájhigiénia COVID-vonatkozásai miatt a fogmosás inkább egészségügyi kérdés. Jelenleg zajlik egy online kutatás, amely azt méri fel, hogy a magyarok fog- és testápolási szokásai miként változtak a pandémia, a homeoffice, karantén idején.

TÖLTSD KI A KUTATÁST ÉS NYERJ CURAPROX TRAVEL SZETTET!

A Curaprox fogkefék a hagyományos sörték helyett sűrűn elrendezett Curen® szálakból álló hatékony tisztító felülettel rendelkeznek, melyek gyengédségüknek és puhaságuknak köszönhetően az ínyszélt sérülés nélkül tisztítják, gyengédek a fogakhoz és az ínyhez, mégis hatékonyan távolítják el a lerakódott lepedéket. A kompakt kefefejjel még a nehezen elérhető helyek is megtisztítóhatók. A Curen® szálak merevebbek, mint a többi fogkefében található nejlon sörték és fogmosás közben, nedvesen is ugyanúgy megőrzik a tartásukat, mint szárazon. Többféle puhaságú változatban kaphatóak: soft, vagy ultra soft és a velvet, amely hihetetlen 12460 db szállal készül. Implantátumok és fogszabályozók esetére, műtéteket követő szájápolásra vagy a tökéletes fogmosási technika iránt érdeklődőknek is ajánlanak speciális termékeket.

Ezért fontos a fogmosás COVID idején

Ha szeretnél 15%-os kedvezménnyel gyengéd és különösen sűrűn csomózott Curaprox fogkeféket vásárolni, akkor írd be a Egeszseg2105 kuponkódot a https://www.sagerdental.hu/fogkefek oldalon.

 [1]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.13435

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek