Eszményi Viktória: Elégedett vagyok az életemmel

Eszményi Viktória: Elégedett vagyok az életemmel

Idén háromszorosan is jubilál Eszményi Viktória. Egyrészt éppen negyven éve jelent meg az első nagylemeze, ugyancsak ennyi ideje alakult a Rockszínház, melynek a kezdetben oszlopos tagja volt, és kerek születésnapra is készül az énekesnő.

Kis sem merem mondani, hogy az internet szerint mennyi leszel, hiszen most is bámulatos a külsőd, ragyogsz, mosolyogsz…

Szép kerek szám. Csak pillogok, ha látom valahol a számot, de kifejezetten jól érzem magam ebben a korban is. A bölcsek azt mondják, hogy a múltunk a jelenünk is: én hordozom mindazt, amit megtehettem életem során. Úgy gondolom, kamatozik külsőleg és belsőleg is. Nyugalommal tölt el a korom, elégedett vagyok az életemmel. Odafigyelek a külső megjelenésemre, a beszédstílusomra, és sokkal átgondoltabb vagyok, mint régen. Óvatosan mondom, de úgy érzem, hogy talán bölcsebb is lettem. Nagyon örülök, hogy emberek vesznek körül, kíváncsiak a véleményemre. Most, hogy közeledik az évforduló, sok minden van már mögöttem, sikerült letennem olyan dolgokat, amikre már nincs szükségem. Vannak olyan teendők az életemben, amikkel ki tudom tölteni az időmet. Most már nem az éneklés van előtérben, hanem azok a dolgok, amiket kialakítottam magam körül. Sokkal inkább a család, a barátok, a hétköznapi élet vannak előtérbe helyezve. Sokat olvasok, kertészkedem, ha lehet, minden nap jógázom, elfoglalom magam, mert unatkozni nem szeretek.

Látszik az a tűz a szemedben, ami akár perzselni is képes. Kellett valaha uralkodnod az indulataidon?

Ha visszatekintek, valóban eléggé tüzes lány voltam. Iparkodó, szorgalmas, locsifecsi, a véleményemet régebben sokkal jobban kinyilvánítottam, belementem olyan helyzetekbe, vitákba, amikbe talán nem kellett volna. A szorgalom, a dinamika ugyanúgy megvan bennem most is, de sokkal türelmesebb vagyok az emberekkel is. Megtanultam már nemeket is mondani, és ha lehet, elkerülöm a feszült helyzeteket.

Eszményi Viktória: Elégedett vagyok az életemmel

Az egyik legnagyobb slágeredben, a Ne higgy másnak, kedvesem című dalban van egy sor: „ha hazudnék is, érted teszem…”. Férjeddel, Heilig Gáborral több mint negyven évtizede éltek már együtt. Mit gondolsz, beleférnek egy házasságba az apró hazugságok?

Vállalom, hogy a kegyes kis hazugságok - amik azért nem sorsfordítóak- beleférnek az emberek életébe. Gabiban például nagyon szeretem a titokzatosságot. Az nem baj, ha az ember életében vannak apró titkok. Hazudni nem szabad, mert ott megreped valami a kapcsolat alapjaiban. Egy kapcsolatban nagyon fontos a bizalom, és nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

Azt mondtad, hogy megvannak körülötted az emberek, a kipróbált barátságok. Dolgozni kell ezekért a kapcsolatokért is?

Vannak rossz pillanatok minden kapcsolatban. Szolgálatkész ember vagyok, szeretem komolyan venni, és ápolni a barátságokat. Talán ezért is vannak évtizedek óta tartó kapcsolataim. De ha azt érzem, hogy valaki csak viszi az energiámat, már inkább elzárkózom. Igen, ezekért a kapcsolatokért is meg kell dolgozni, ha probléma adódik, azt megbeszélni, és ha lehet, a továbbiakban harmóniában élni. Ha pedig valaki lemorzsolódott mellőlem az életem folyamán, azt tudomásul veszem.

Az Evita és a Sztárcsinálók óriási sikere után hogyhogy nem lettél végül musicalszínésznő?

Ez nagyon jó kérdés… Bemutattuk az Evitát, ami mindannyiunk számára hozott egy szakmai fellendülést. Hiába volt akkor már meg a Vidéki lány sikere, és a Bojtorján zenekarral turnéztam, szólólemezem még nem jelenhetett meg. Az Evita bemutatójára eljött Bors Jenő, a Hanglemezgyár akkori igazgatója, és felajánlott egy lemezszerződést. Így jelenhetett meg az első albumom, de közben sokat dolgoztam a Rockszínházzal, nagyon élveztem a színházi munkát, és azt a társaságot, azt a közeget. Körbeutaztuk az előadásokkal egész Európát. Majd elkészült a Sztárcsinálók, az is hatalmas sikert aratott, hiszen tulajdonképpen ez volt az első magyar rockopera. Aztán jött a döntéshelyzet: vagy társulati tag leszek a színháznál, vagy szólóénekesként dolgozom, és turnézom tovább. Mivel a kettő nem mehetett együtt, átgondoltam, és a szóló éneklés mellett döntöttem. Úgy gondolom, hogy jól döntöttem, de ki tudja, most mi lenne velem, ha beszippant a színház világa…

Eszményi Viktória: Elégedett vagyok az életemmel

Tudom, egyelőre nem lehet még konkrétan tervezni, hiszen a kialakult helyzet bármit felülírhat, de készülsz a kerek évforduló kapcsán valami meglepetésre?

Vannak új dalok a tarsolyomban, amiket szeretnék megmutatni a közönségnek. Negyven év alatt sok olyan felvételem készült, amiket szeretnek az emberek, egye- kettő kicsit átdolgozva kerül a repertoárba. Ha a sors engedi, akkor ősszel már újra találkozhatok a közönséggel, és igen, tervezünk egy jubileumi koncertet is. Ha minden összejön, izgalmas évem lesz. Nagyon várom, és tele vagyok energiával!

Zoltán Tamás

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek