Előnyben az internetszerelem

Előnyben az internetszerelem

A pandémia megtanított minket a távolságtartásra, a bizalmatlanságra, az emberi kapcsolataink felülvizsgálatára. A nyár általában a felhőtlen szórakozásról, kikapcsolódásról, az ismerkedésről szól, amelynek gátat vetett a járvány. Most nem csak szívünket, de egészségünket is kockára tesszük, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Amióta megváltozott a helyzet, más dimenzióba kerültek a társkeresési szokások is. Sok szingli már alig várja a nyarat, hogy több lehetősége, alkalma legyen párt találni, erre most nem sok esély van. A bezártság, a járvány okozta korlátozások gátat szabnak az új ismeretségeknek, sőt nem is tanácsos alkalmi kapcsolatot kialakítani.

Az online társkeresés most reneszánszát éli, bár valószínűleg a személyes találkozó talán még sokáig várathat magára. Ami a jó dolog ezekben a chates ismerkedésben, hogy legalább van idő alaposabban megismerni egymást, és talán a flörtből később komolyabb kapcsolat is kialakulhat. Tehát érdemes félretenni az előítéleteket azoknak, akik ezt a társkeresési formát eddig elutasították.

Előnyben az internetszerelem

Az egyik legnagyobb társkereső oldal, a randivaonal.hu saját felmérésében résztvevő 1500 társkereső pozitívan látja a következő hónapokat. Csaknem felük érzi úgy, hogy idén nyáron megtalálja az igazit vagy legalábbis jó esélye van rá. Leginkább a harmincasok és a negyvenesek a legpozitívabbak ilyen szempontból, de a férfiak is kedvezőbbnek látják az esélyeiket a pártalálásra, mint a hölgyek.

Meglátni és megszeretni?

A járvány szempontjából biztonságos ismerkedési módok közül a legalapvetőbb a videorandi. Ezt megtehetjük például Whatsappon vagy Facebook Messengeren keresztül is. Ha épp Bumble-en találkoztunk randipartnerünkkel, de még nem tartunk ott, hogy szívesen megadnánk a telefonszámunkat vagy a Facebook-azonosítónkat, akkor használhatjuk az app hang- és videohívás funkcióját is.

Hiszen a videóchat is sok lehetőséget tartogat, látjuk, akivel beszélgetünk, elmehetünk sétálni, megmutathatjuk kedvenc helyünket, vagy akár közös programokat is szervezhetünk, például megfőzhetjük együtt az ebédet vagy a vacsorát.

Megkérhetjük beszélgető társunkat, hogy mutassa meg a lakását, így róla is kaphatunk egy bizonyos képet, hogy milyen körülmények között él, milyen rendes, avagy épp rendetlen. Sok minden kiderülhet a beszélgetések alatt, melyek a közös pontok, hobbik, életérzések, amely összeköthet bennünket.

A fizikai kontaktus elengedhetetlen

Persze nyilvánvaló, hogy ez a fajta ismerkedés is csak ideig óráig élvezetes, hiszen a fizikai kontaktus nagyon fontosak. A Berkeley Kaliforniai Egyetem szociológusa, az érintés hatását kutató Dacher Keltner aggódik azokért, akik egyedül vannak a társadalmi távolságtartás idején. Keltner úgy véli, a társadalom szövetét a fizikai kontaktus tartja össze – még akkor is, ha az nagyon apró. „Csökkenti a stresszt, arra készteti az embereket, hogy bízzanak egymásban, lehetővé teszi, hogy együttműködjenek” – nyilatkozta a Time-nak. „Azokban pedig, akik az érintés hiányától szenvednek, megbillenhet az a tudat, hogy számíthatnak valakire, hogy tagjai egy közösségnek és kapcsolódnak másokhoz.”

Miért kezdünk bele a nyári kalandokba?

Katona Katalin szexuálpszichológust a hagyományosan vett nyári flörtökről és az alkalmi szexuális kapcsolatokról kérdeztük. „Az alkalmi együttlétek motivációs háttere meglehetősen vegyes képet mutat és a magyarázatok mindkét nem tagjaira érvényesek lehetnek. Az egyik alternatíva, hogy nem akarnak lemaradni, hátha épp ez a kapcsolat lesz a ,,nagy ő”. A futó kalandok gyakran sikerélménnyel kecsegtetnek, hátha épp általa áll majd helyre a megingott nőiesség/férfiasság. Van, akinek ez a típusú viszony jelenti a biztonságot, mert így érzelmileg nem kell elköteleződnie. Sokan vannak, akik csak azért csinálják, mert mindenki így tesz, nem akarnak kilógni a sorból.„

Milyen érzelmek kísérhetik az egynyári kalandokat?

„Szociokulturális hatások még mindig erősen befolyásolják, hogy miként gondolkodunk a két nem alkalmi kalandjairól: a férfiaknak dicsőség, a nőknek megbélyegzés. A férfiak előszeretettel adnak magyarázatot arra, hogy miért is nem kell komolyan venni a történteket. Nőkre jellemző, hogy még az alkalmi kapcsolataikat is a ’valakihez tartozás’ vágya hajtja.

Természetesen a nőknek is joga van ,,csak úgy” az izgalmakért belevágni az alkalmi légyottba, és a férfiak sem ússzák meg mindig veszteség és hiábavaló reménykedés nélkül. Az esetek döntő többségében azonban szégyenérzet, csalódottság, bűntudat, önértékelési zavar kísérheti a kalandot, és csak kisebb részében éreznek még az együttlét után is büszkeséget, izgalmat.”

Miért kezdünk el érzelmeket táplálni a másik iránt?

„A mindkét fél számára kielégítő (orgazmussal járó) együttlét során férfiaknál és nőknél is megnövekszik a szervezetben az oxitocin hormon mennyisége” - mondja a szakértő. „Ennek egyik hatása, hogy a posztorgazmikus (szexuális kielégülést követő) időszakot a felek egymás társaságában töltik el, így van idő arra, hogy az orgazmus során megélt pozitív élményeket a partnerrel kössék össze. Az oxitocin egyik szerepe ugyanis épp ez: az elköteleződés elősegítése. Ahogy egy férfi kliensem summázta: Szóval ez ilyen egyszerű?! Csak szerelmesre kell szexelni magunkat?! Nos, ettől azért árnyaltabb a helyzet, de indításnak nem rossz.”

Milyen óvintézkedéseket tehetünk a zűrök megelőzésére?

„Érdemes végiggondolni, hogy mire is vágyunk: randira vagy tartós kapcsolatra? – teszi fel a kérdést Katona Katalin. „Ha egyetlen alkalom is elég, akkor ezt világosan tisztázzák és győződjenek meg róla, hogy mindketten csak ennyit akarnak. Ne hitegessék a másikat azzal, hogy majd később felhívják. Mindkét fél rengeteg kellemetlenségtől kíméli meg magát, ha az együttlét tartamát egyértelműen kimondják.”

Előnyben az internetszerelem

A szexuálispszichológus praxisában sok hasonló esettel találkozott. „Egy fiatal női kliensem alkalmi partnert talált. Látszólag világos volt, hogy ezek az együttlétek csak a szexről szólnak. Néhány szexrandi után a férfi egyre többet beszélt magáról, lelki nehézségeiről, melyek megválaszolásában kliensemre támaszkodott. Érthető módon a nő úgy érezte, ez a kapcsolat mégis többet tartogat számára és mivel nem volt ellenére, kezdte beleengedni magát. Bízott, ábrándozott. Pár héttel később azonban a férfi – minden látványos előjel nélkül - a szétválást kezdte emlegetni. A nő önértékelése, emberismeretbe vetett hite, bizalma megingott. A konzultációk során feltártuk az ő valós igényeit, jövőképét. Beazonosítottuk, hogy mire vágyik. Megtanulta határozottan képviselni elképzeléseit és aztán ezeknek megfelelően cselekedett: szakított a férfivel. Azóta alkalmi kapcsolataiban sikeresen törekszik arra, hogy világosan kommunikálja a határokat, betartsa és betartassa a közösen kialakított szabályokat.”

Mit javasol a szakember?

Aki tartós kapcsolatra vágyna, de aktuálisan csak szexet kaphat a partnerétől, gondolja végig, hogy ezt el tudja-e fogadni?

-  A felszabadult érzések közepette sem szabad azonban könnyelműen tekinteni a következményekre, ez mindig mindkét fél felelőssége és érdeke!

-  Az alkoholfogyasztás a szexuális teljesítményre is(negatív) hatással van, de megakadályozhatja a feleket abban is, hogy nemi betegségek ésnem kívánt terhesség megelőzéséről vagy egyáltalán az aktus létrejöttéről közös megegyezéssel döntsenek.

-  Hogy megőrizhesse biztonságérzetét, mindig legyen egy megbízható barát/barátnő, aki tud a hollétéről és hogy kivel van.

-  Ezek a kapcsolatok ott kezdődnek, ahova normál esetben az ismerkedésen keresztül jut el az ember. Épp ezért semmi szükség arra, hogy mély beszélgetésekbe, magánéletük aprólékos tárgyalásába merüljenek el.

- Fontos a diszkréció és a bizalom, ne teregessék ki az együtt töltött idő részleteit és ami még fontosabb: ne készítsenek felvételeket!

A cikk a Patika Tükör augusztusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek