Egészségesek-e az étrendkiegészítők?

Egészségesek-e az étrendkiegészítők?

Bár az étrend-kiegészítő termékek az élelmiszerek közé tartoznak, mégsem az ízük, illatuk vagy tetszetős küllemük alapján válogat a fogyasztó a készítmények között. Akik ilyen terméket vásárolnak, azok ezt egészségmegőrzési céllal teszik, ezért elsősorban az a fontos számukra, hogy a készítményben milyen hatóanyagok, milyen mennyiségben találhatóak meg. Ez így is van rendjén, hiszen a hatóanyagok azok, amelyek a kívánt egészségügyi cél elérését biztosítják.

A jogszabályok értelmében az egészségügyi cél a hatóanyagok kedvező tulajdonságaihoz köthető egészségmegőrzést, esetenként betegség kockázatának csökkentését biztosító hatás lehet. A fogyasztói elképzelések sokszor ezen túlmutatnak, sokan betegség megelőző vagy gyógyító hatást is elvárnak a termékektől. Mindez egyrészt abból adódhat, hogy fokozott igény van olyan termékek iránt, amelyek pozitív hatással vannak az egészségi állapotra. Másrészt abból, hogy az étrend-kiegészítő készítmények hatóanyagai - vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és egyéb élettani hatással rendelkező anyagok (pl. gyógynövények) között több olyan is van, amelyek közismerten kedvező tulajdonságokkal bírnak és melyek közül jónéhány gyógyszerekben is előfordul.

Korrekt tájékoztatás

A termék csomagolásán feltüntetett egészségre vonatkozó állítások leírják, hogy a hatóanyag miként járul hozzá a szervezet normál működéséhez. Ezen túlmutatnak a betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítások, melyek arról tájékoztatják a fogyasztót, hogy az adott hatóanyag alkalmas egy betegség (például szívkoszorúér-betegség vagy csontritkulás) kockázati tényezőjének (mint például magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint vagy alacsony csontsűrűség) csökkentésére. A hatóanyagok jelenléte önmagában nem elegendő, azoknak kellő mennyiségét és hasznosulását is garantálni kell. Éppen ezért a tudatos termékválasztás fontos eleme a hatóanyagok szükséges mennyiségének átgondolása, melyben a gyógyszerészi ajánlás hasznos segítséget tud nyújtani.

Egészségesek-e az étrendkiegészítők?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek