Bronchitis: ha a köhögés nem múlik

Bronchitis: ha a köhögés nem múlik

A megfázásnak néha hörghurut (bronchitis) a következménye. Ilyenkor fontos, hogy tudjuk mire számíthatunk, mikor lehet komolyabb probléma, és érdemes-e hívni az orvost egy kis köhögés miatt.

A köhögés megfázáskor gyakori tünet, hiszen a szervezet megpróbál megszabadulni a váladéktól, de ha a náthás tünetek után is megmarad, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha romlik a helyzet, például zöld vagy sárgás váladékot köhög fel, légszomj, láz is párosul a tünetekhez, akkor konzultáljon házi orvosával, mert akár az új típusú koronavírus okozta betegség jele is lehet. Egy teszttel ellenőrizheti mielőtt közösségbe megy, hogy valóban csak megfázásról van szó, vagy ezek súlyosabb, kezelést igénylő betegség jelei.

Mi a bronchitis?

A hörghurutnak két kategóriája különböztethető meg a heveny (akut) és az idült (krónikus). A heveny hörghurutra jellemző tünet a köhögés, amely lehet száraz vagy köpetürítéssel járó. A heveny hörghurut gyakran kísérője az olyan heveny vírusos megbetegedéseknek, mint a közönséges nátha vagy az influenza. A heveny hörghurutos esetek 90 százalékát vírusok okozzák, ezzel szemben a baktériumok csak 10 százalékban szerepelnek kórokozóként.Bronchitis: ha a köhögés nem múlik

A krónikus hörghurut általában a légutakat ingerlő anyagok ismételt belégzése miatt alakul ki. A legáltalánosabb ok a dohányzás, de kialakulhat kén-dioxid és nitrogén-monoxid (nitrogénoxid) belégzés miatt is, illetve a légutakat izgató anyagok belégzésével járó munkahelyi ártalomként. Azoknál, akik cigarettafüstnek, légutakat izgató anyagoknak hatásának vannak tartósan kitéve, vagy legyengült az immunrendszerük, fokozott a hörghurut kialakulásának kockázata.

Az idült hörghurut egyik típusa a krónikus obstruktív légúti betegségnek, amit a produktív (köpetürítéssel járó), évenként két-három hónapig tartó, legalább két éven át évenként egyszer vagy ismételten jelentkező köhögés jellemez.

Hogyan kerülhetem el a bronchitist?

Az akut bronchitis kezelése meglehetősen egyszerű, és a legtöbbször gyógyszert sem igényel. A nyugalom és a sok pihenés, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a dohányzás kerülése, a vitamindús táplálkozás, a vény nélkül kapható köhögéscsillapítók alkalmazása általában elegendő, hogy a szervezet legyőzze a betegséget. Természetesen bizonyos esetekben szükség lehet például lázcsillapítóra, és ha a vírusfertőzés mellett bakteriális felülfertőződés is történt, akkor antibiotikumra. A váladék felszakadását és kiürülését is támogathatjuk gyógyszerrel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek