Brokkoli krémleves
A vérszegénység ma már népbetegség, minden ötödik embernek problémát okoz. Nehéz pótolni a szükséges ásványi anyagokat, a vas nem tud teljesen hasznosulni, ha nincs mellette C-vitamin és folsav bevitel. Brokkolit érdemes azoknak fogyasztaniuk, akik vérszegények, mivel vas, cink, foszfor, C-vitamin, kálium, kalcium tartalma jelentős.
Hozzávalók:
- 1 db sárgarépa karikára vágva
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db paradicsom hámozva, félbe vágva
- 1 fej brokkoli rózsáira szedve
- 2 dl tejszín
- olíva olaj
- kemény sajt reszelve
Fűszerek:
- oregánó
- bazsalikom
- só,bors
A répát, vöröshagymát, fokhagymát serpenyőben olajon pirítom, amíg a répa puha nem lesz. Közben egy lábasba teszem a brokkolit, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, de nem többet, és sóval megszórom. A félbevágott paradicsomot és fűszereket hozzáadom a félig puha répához, fedő alatt párolom tovább. Amint a paradicsom „totyakos” lesz és a brokkoli is kész, a serpenyőből átöntöm a brokkolihoz, majd tejszínt adok hozzá. Botmixerrel pürésítem, és összefőzöm, hogy az ízek összeérjenek. Tányérba szedem, tetejére reszelt sajtot szórok.
Egy adag körülbelül 270 kcal.






